Liście winorośli

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

CiekaweLampy

Liście winorośli

Post autor: CiekaweLampy »

Jeżeli macie winorośl, która porasta Wasz dom, można wykorzystać jej liście do robienia gołąbków - specjału kuchni bałkańskiej. Zrywamy liście w lipcu i sierpniu, wybieramy młode i duże. Blanszujemy je we wrzątku przez 1-2 minuty, po czym szybko zalewamy zimną wodą. Przygotowujemy solankę - na 1 litr wody 3 łyżki soli. Zagotowujemy i studzimy. Liście pozbawiamy ogonków, układamy jeden na drugim po 10 i zwijamy w niezbyt ciasne ruloniki, które układamy pionowo w słoiku - tez niezbyt ciasno. Zalewamy zimną solanką, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy, szybko schładzamy i wynosimy do piwnicy. A przepisy na gołąbki greckie lub bułgarskie z liści z baraniną znajdziemy w necie. ;)

Dirtu
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 05 lut 2013, 14:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Liście winorośli

Post autor: Dirtu »

Hmm pierwsze słyszę ale z chęcią spróbuję w tym roku. Dużo się różnią w smaku takie gołąbki ?

ogrodniczka31
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:42

Re: Liście winorośli

Post autor: ogrodniczka31 »

Różnią się i nie każdemu smakują. MI akurat przypadły do gustu.

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50

Re: Liście winorośli

Post autor: asianocon »

Mi też bardzo smakują. Nie wiedziałam co to jest gdy pierwszy raz zobaczyłam te liście w sklepie:) Czasami w sklepie można dostać gotowe w puszcze, ale lepiej samemu zrobić :)

mirasek04
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2018, 11:02

Re: Liście winorośli

Post autor: mirasek04 »

A czy ktoś może ma przepis na sok z majów?
Babcia kiedyś coś takiego robiła ale nie mogę sobie przypomnieć jakie były składniki dokładnie

MonikaK
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 09 lis 2017, 11:40

Re: Liście winorośli

Post autor: MonikaK »

Słyszałam już o gołąbkach z liści winorośli, jednak nie miałam jeszcze nigdy okazji ich skosztować. Czy w smaku różnią się bardzo od tych tradycyjnych?

Ramaja
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 37
Rejestracja: 15 mar 2018, 8:25

Re: Liście winorośli

Post autor: Ramaja »

Pierwsze słyszę o takim zastosowaniu liści z winorośli :D Ukradnę chyba trochę sąsiadce i wypróbuje, ciekawe, jak to może smakować...

rafalgrz
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2018, 9:46

Re: Liście winorośli

Post autor: rafalgrz »

Tak, liście winorośli mogą przynieść wiele ładnego wyglądu.

Dynamit
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 01 cze 2018, 10:47

Re: Liście winorośli

Post autor: Dynamit »

Nie wiedziałem, że ktoś w wogóle może wpaść na pomysł jedzenia liści. A tu proszę, cale przepisy...

Big09
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 336
Rejestracja: 24 paź 2011, 8:53

Re: Liście winorośli

Post autor: Big09 »

I tak zrywam liście aby owoce lepiej dojrzewały, więc na gołabki można wykorzystać.

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50

Re: Liście winorośli

Post autor: asianocon »

Super, mam winogrona i chyba wypróbuje Twój przepis.

ODPOWIEDZ