podcinanie
Moderator: wika001
- Karol Mocny
- Zainteresowany
- Kontakt:
Re: podcinanie
To nie lepiej zainwestować w wysoką drabinę? 

Kiedyś używałem tylko sekatorów, do czasu, kiedy pod ręką znalazł mi się nóż ratowniczy, super leżał w dłoni i był naostrzony, więc powiedziałem sobie "spróbuję" i nie żałuje. Moje drzewko dawno nie wyglądało tak dobrze, a podcinanie, jak nigdy, było przyjemne i nie zajęło mi dużo czasu.Malvina pisze:Jeśli masz zerowe pojęcie o przycinaniu drzew o zależności jak i w którym miejscu należy przyciąć dane drzewo, na co zwracać uwagę przy przycinaniu drzewa, a mam na myśli dodatkowa analiza stanu kory drzewa wyłapanie ewentualnie zmian chorobowych to faktycznie lepiej najmij ekipę, ewentualnie poproś sąsiada, który ma o tym pojęcie. Mój tato obcina z powodzeniem drzewa każdemu sąsiadowi i nie jest specjalistą w tej dziedzinie, nie posiłkuje się wyciągarką a jedynie drabina, nożyce, nóż, sekator oraz maść do smarowania ran powstałych na wynik wycięcia gałęzi - a jest tylko ogrodnikiem z zamiłowania. Poszukaj takiej osoby w swoim otoczeniu, bo prośba ekipy do kilku drzewek może być niepotrzebna.
Drzewa w ogrodzie zazwyczaj nie mają wielkich rozmiarów. Spokojnie poradzisz sobie z ich przycinaniem za pomocą sekatora, piłki i drabiny. Ważne by przycinać je w odpowiednim czasie gdy wegetacja jest uśpiona.
- malejczyk1980
- Zainteresowany
- Kontakt:
Oj byś się zdziwił. Ja odziedziczyłam działkę z przeogromnym orzechem i czereśnią. Był bardzo duży problem, żeby wyciąć drzewa (zagrażały innym). W końcu znalazłam specjalistów na tej stronie. Pomogli mi wyciąć drzewo specjalnym sprzętem. Drzewa na działce wcale takie małe nie rosną.Polocak pisze:Drzewa w ogrodzie zazwyczaj nie mają wielkich rozmiarów. Spokojnie poradzisz sobie z ich przycinaniem za pomocą sekatora, piłki i drabiny. Ważne by przycinać je w odpowiednim czasie gdy wegetacja jest uśpiona.
-
- Początkujący
Też nie do końca się zgodzę bo czasami drzewka w ogrodzie są jednak mimo wszystko większych rozmiarów i użycie sękatora może nie zdać egzaminu, to już ściśle zależy od ogrodu, wielkości drzewek czy budżetu jaki posiadasz na zakup narzędzi.
im lepsze narzedzia tym mniej musisz wlozyc sily, i tak to sie pozniej przyda
Poniekąd jest to prawda i może nie tyle trzeba wkładać mniej siły, ile po prostu każda praca jaką wykonujesz w ogrodzie jest łatwiejsza i zdecydowanie bardziej przyjemna. Warto się nad tym zastanowić.
Ja mam irge na pniu. Trzeba przycinać, żeby się zagęściła. Moje sądziłam jakieś 2 lata temu. Cały rok jest zielona. Jesienią tworzy czerwone owoce. Wiosną kwitną drobne białe kwiatki.
Od siebie mogę polecić kontakt z tą szkólką roślin w Krakowie: Niemczewscy.
Mają duży wybór roślin na miejscu oraz powinni dobrac ładnie rosnące krzewy.
Od siebie mogę polecić kontakt z tą szkólką roślin w Krakowie: Niemczewscy.
Mają duży wybór roślin na miejscu oraz powinni dobrac ładnie rosnące krzewy.