kiwi
Moderator: wika001
Re: kiwi
Dżem z kiwi z limonką, miętą i rumem Malibu
1 kg kiwi, obranych i pokrojonych w kawałki, ważonych po obraniu
1 kg cukru
1 op pektyny w proszku (30g; na 1 kg owoców)*
sok i skórka otarta z 1 limonki
garść listków świeżej mięty pokrojonych w paseczki
3 łyżki rumu Malibu
Owoce limonki wraz ze skórką wrzucamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu. Następnie lekko rozdrabniamy. Zasypujemy pektyną i znowu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 1 min. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 5-10min, na koniec wrzucamy listki mięty i Malibu. Przekładamy do wysterylizowanych słoików i szczelnie zakręcamy. Można zapasteryzować.
1 kg kiwi, obranych i pokrojonych w kawałki, ważonych po obraniu
1 kg cukru
1 op pektyny w proszku (30g; na 1 kg owoców)*
sok i skórka otarta z 1 limonki
garść listków świeżej mięty pokrojonych w paseczki
3 łyżki rumu Malibu
Owoce limonki wraz ze skórką wrzucamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu. Następnie lekko rozdrabniamy. Zasypujemy pektyną i znowu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 1 min. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 5-10min, na koniec wrzucamy listki mięty i Malibu. Przekładamy do wysterylizowanych słoików i szczelnie zakręcamy. Można zapasteryzować.
-
- Zainteresowany
jakoś nigdy nie myślałam o przetworach z kiwi. najczęściej jem po prostu na surowo.
Z rumiankiem? Pierwsze słyszę...
-
- Początkujący
Nie wiedziałem, że można zrobić coś takiego z kiwi, muszę to żonie powiedzieć.
-
- Początkujący
Z kiwi możesz zrobić dżemy albo musy lodowe. Te ostatnie wprost uwielbiam 

Jeszcze nigdy nie miałam okazji samodzielnie robić przetworów z kiwi. Myślę, że przy najbliższej okazji zrobię 2 lub 3 próbne słoiczki dżemu. Nie myślicie, że zamiast cukru można wykorzystać jakiś inny (zdrowszy) preparat słodzący, na przykład ksylitol?