Właśnie wprowadziłem się do nowego domu, żona wymarzyła sobie wielki ogród, chcę ją wesprzeć od strony technicznej, że tak powiem
Jakie narzędzia do pielęgnacji ogrodu polecacie?
Moderator: wika001
-
darek_korek
- Początkujący

Jakie narzędzia do pielęgnacji ogrodu polecacie?
Witam wszystkich,
Właśnie wprowadziłem się do nowego domu, żona wymarzyła sobie wielki ogród, chcę ją wesprzeć od strony technicznej, że tak powiem
w weekend jadę na pierwsze zaopatrzeniowe zakupy. Potrzebuję wszystkiego od szpadli, wideł, grabi po motyki i sekatory. Nie mam czasu na krążenie po sklepach w związku z tym moje pytanie - jakiej firmy narzędzia polecacie, potrzebuję czegoś wytrzymałego i w miarę przystępnej cenie. Pozdrawiam
Darek Korek
Re: Jakie narzędzia do pielęgnacji ogrodu polecacie?
Podpinam sie pod pytanie.
Podpinam sie pod pytanie.
Najlepiej jak kupisz podstawowo narzędzia a później dokupisz w miarę tego jak Ci będzie potrzeba - jakby tak chciał kupić całość to strasznie duży wydatek
Ogarnij sobie nową promocję w castoramie, spuścili nieźle ceny wielu produktów, w tym narzędzi ogrodowych. Ostatnio widziałem elektryczną pilarkę łańcuchową za 139 zł!
-
piotrekdyl
- Początkujący

Moim zdaniem narzędziem niezbędnym jest wertykulator. Spulchnia i napowietrza ziemię. Ja używam tego: http://www.sklepalko.pl/trawniki-koszen ... oszem.html
Polecam narzędzia firmy fiskars, niezwykle wytrzymałe i przede wszystkim ergonomiczne, wygodne w uzyciu.
Róże moja pasja88
Witam,
z mojej strony chciałabym polecić narzędzia polskiego producenta ERMETu. Trafiłam na nie niechcący w centrum ogrodniczym, sprzedawca zachwalał, że bardzo wytrzymałe. Byłam w szoku, ponieważ są połowę tańsze od fiskarsa, a jakością naprawdę nie odbiegają od jego topowych produktów. Jeżeli będziesz chciał kupować szpadle, widły czy łopaty to sprawdź linię GRIZZLY firmy ERMET a będziesz mile zaskoczony i oszczędzisz kupę pieniędzy. pozdrawiam wszystkich forumowiczów
z mojej strony chciałabym polecić narzędzia polskiego producenta ERMETu. Trafiłam na nie niechcący w centrum ogrodniczym, sprzedawca zachwalał, że bardzo wytrzymałe. Byłam w szoku, ponieważ są połowę tańsze od fiskarsa, a jakością naprawdę nie odbiegają od jego topowych produktów. Jeżeli będziesz chciał kupować szpadle, widły czy łopaty to sprawdź linię GRIZZLY firmy ERMET a będziesz mile zaskoczony i oszczędzisz kupę pieniędzy. pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Ja myślę że tak jedno znacznie nie da się polecić to zależy od potrzeb ; ) i od wygody xD
Dobre są narzędzia firmy husquarna i fiskars. W sumie to w mniejszym i mało znanym sklepie ogrodniczym także znajdziesz dobre narzędzia.
-
DobromirSkwarek
- Początkujący

fiskars - mają znakomite piły do cięcia drewna i najlepsze siekiery 
plotery frezujące używane inhalatory
plotery frezujące używane inhalatory
sprzęt fiskarsa bardzo mocny 
Ja z narzędzi polecam motyczkę, łopatę, grabie i inne standardowe narzędzia. Do cięcia natomiast gałęzi ja stosuje nożyce kowadełkowe z firmy Coval. Były za 30 zł w sklepie Hurtownia Rolnicza. Do bardziej wymagających gałązek muszę używać jeszcze siekierki.
Muszę przyznać, że najczęściej korzystam ze standardowych narzędzi czyli jakiś sekator, grabki, ząbki etc. Dopiero ostatnio poczytałem sobie o wertykulatorze, szczególnie ten artykuł Do czego służy wertykulator pokazał mi jakim jest on ważnym narzędziem. Na pewno warto się nim zainteresować podczas pielęgnacji trawnika, bo samo koszenie czy tez nawożenie jest niewystarczające. Teraz kupuję wertykulator i na dniach będę nim przerzedzał trawnik.
Ja właśnie kupiłem ten wertykulator: http://www.sklepalko.pl/trawniki-koszen ... oszem.html Działa znakomicie !