
Wino z aronii
Moderator: wika001
Wino z aronii
Jestem kompletną amatorką w tych sprawach i bedzie to mój pierwszy raz
chciałabym zrobić wino z aronii, może zdradzicie mi kilka sekretów na dobre wino z aronii?

Re: wino z aronii
Około połowę objętości balonu napełnić owocami aronii . Owoce zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem. Na 1 l wody dodajemy 25 dag cukru. Dodajemy matkę drożdżową i zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
Po 3-4 miesiącach fermentacji zlewamy wino znad osadu do drugiego balonu, aby się sklarowało. Po następnych 3-4 miesiącach kolejny raz ściągamy wino znad osadu, tym razem do wymytych, wyparzonych i osuszonych butelek z ciemnego szkła.
Po 3-4 miesiącach fermentacji zlewamy wino znad osadu do drugiego balonu, aby się sklarowało. Po następnych 3-4 miesiącach kolejny raz ściągamy wino znad osadu, tym razem do wymytych, wyparzonych i osuszonych butelek z ciemnego szkła.
-
- Aktywny
- Posty: 102
- Rejestracja: 24 wrz 2011, 13:53
Re: wino z aronii
Nigdy osobiście nie robiłam wina z aronii, ale moi dziadkowie owszem i cóż mogę powiedzieć, jest fantastyczne
) Tak więc podzielę się przepisem z babcinego zeszyciku 
Do balonu [ takie specjalny pojemnik do robienia wina] należy wrzucić 1/3 lub 1/2 objętości owoce aronii. Na jeden litr wody trzeba dodać około 25 dag cukru (najlepiej cukier dodawać w dwóch ratach). Owoce zalewa się wodą przegotowaną z cukrem - ostudzoną. Dodać rozpuszczone wg. przepisu drożdże winne lub przygotowaną matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 - 4 miesiącach fermentacji przelać wino do innej butli, aby się ustało. Po następnych 3 - 4 miesiącach można młode wino z aronii (czerwone) ściągać znad osadu do butelek.
Smacznego


Do balonu [ takie specjalny pojemnik do robienia wina] należy wrzucić 1/3 lub 1/2 objętości owoce aronii. Na jeden litr wody trzeba dodać około 25 dag cukru (najlepiej cukier dodawać w dwóch ratach). Owoce zalewa się wodą przegotowaną z cukrem - ostudzoną. Dodać rozpuszczone wg. przepisu drożdże winne lub przygotowaną matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 - 4 miesiącach fermentacji przelać wino do innej butli, aby się ustało. Po następnych 3 - 4 miesiącach można młode wino z aronii (czerwone) ściągać znad osadu do butelek.
Smacznego

Re: wino z aronii
szybko robi się naleweczkę z aronii,jest ciemnoczerwona,słodka,gęsta,i zdrowa.
Re: wino z aronii
Witam, dlaczego zalecacie butelki z ciemnego szkła ?
Re: wino z aronii
To musi być dobre winkoooo:)
-
- Początkujący
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 mar 2015, 7:23
- Kontakt:
Re: wino z aronii
W ciemnym szkle wino nie jest narażone na kontakt z promieniami UV i nie psuje się, nie traci smaku, dłużej zachowuje świeżość i dojrzewa w prawidłowy sposób. Takie warunki mogą zapewnić tylko butelki przeznaczone do przechowywania wina, które zamkniemy korkami.
-
- Początkujący
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 mar 2015, 9:07
- Kontakt:
Re: wino z aronii
Robiłem różne wina i spróbuje skorzystać z tego "dziadkowego" przepisu, coś czuje że to będzie dłuuugie 6-8 mies czekaniaLunatyczka pisze:Nigdy osobiście nie robiłam wina z aronii, ale moi dziadkowie owszem i cóż mogę powiedzieć, jest fantastyczne) Tak więc podzielę się przepisem z babcinego zeszyciku
Do balonu [ takie specjalny pojemnik do robienia wina] należy wrzucić 1/3 lub 1/2 objętości owoce aronii. Na jeden litr wody trzeba dodać około 25 dag cukru (najlepiej cukier dodawać w dwóch ratach). Owoce zalewa się wodą przegotowaną z cukrem - ostudzoną. Dodać rozpuszczone wg. przepisu drożdże winne lub przygotowaną matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 - 4 miesiącach fermentacji przelać wino do innej butli, aby się ustało. Po następnych 3 - 4 miesiącach można młode wino z aronii (czerwone) ściągać znad osadu do butelek.
Smacznego

-
- Początkujący
- Posty: 18
- Rejestracja: 28 mar 2014, 7:21
Re: wino z aronii
Przepis istotnie jest bardzo dobry, ale z doświadczenia wiem, że przygotowanie dobrego wina zaczyna się od dobrze przygotowanego owocu.
-
- Początkujący
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2014, 21:14
- Lokalizacja: Kutno
Re: wino z aronii
O tak, jak owoc jest zdrowy i dorodny to przygotowanie dobrego wina jest o wiele łatwiejsze. Mi w tamtym roku się nie udało.konrad.ihnatowicz pisze:Przepis istotnie jest bardzo dobry, ale z doświadczenia wiem, że przygotowanie dobrego wina zaczyna się od dobrze przygotowanego owocu.
Staram się żyć pełnią życia
Re: wino z aronii
A czemu to, jakieś gradobicie było?
-
- Początkujący
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2014, 21:14
- Lokalizacja: Kutno
Re: wino z aronii
Nie, nie gradobicie, szpaki załatwiły mi krzaki z owocami i część winogron. Niestety przed tym ptactwem jest bardzo trudno się bronić. Są odstraszacze, ale w terenie zabudowanym ciężko to stosować.roberteon pisze:A czemu to, jakieś gradobicie było?
Staram się żyć pełnią życia
Re: wino z aronii
Prawda. Ja swoje owoce ochroniłem ten sposób, że zamontowałem siatkę o oczku 15x15 mm z symaru. Taka siatka jest bardzo lekka i chroni przed wróblami, kwiczołami, drozdami i szpakami.
-
- Początkujący
- Posty: 18
- Rejestracja: 28 mar 2014, 7:21
Re: wino z aronii
Potwierdzam. Jak masz sąsiadów wrażliwych na odstraszacze i huki to lepiej założyć siatkę. Wyjdzie taniej i będzie skuteczniej