Pasternak jest obecnie jakby trochę zapomniany, a szkoda, bo jest doskonały - chociażby w poniższej surówce
.
Surówka z pasternaku
25 -30 dag pasternaku, 2 pory, 1 cebula, 6 łyżek posiekanych listków selera naciowego lub naci pietruszki, sok z cytryny, l/2 szklanki śmietany, 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka posiekanych listków estragonu l bazylii.
Śmietanę i oliwę lub olej i listki ziół mieszamy. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Pory i pasternak umyć, oczyścić, opłukać. Sprawdzić dokładnie odchylając liście porów, czy pomiędzy nimi nie pozostały resztki piasku, przyciąć części zielone i wykorzystać je do zupy. Pory pokrajać w drobną słomkę, a pasternak utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z sosem, przyprawić do smaku solą i cukrem. Wyłożyć na salaterkę i ozdobić śliwkami z marynaty lub pomidorami.