konfitura z żurawiny

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Eda
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2011, 22:08
konfitura z żurawiny

autor: Eda » 31 mar 2011, 15:36

ten przepis jest doskonały, szczególnie teraz przed świętami przyda się słoiczek takiej konfitury, do pieczonego mięsa albo serów:

Składniki na 2 szklanki konfitury:

* pół kilo świeżej lub mrożonej żurawiny
* 1 jabłko obrane i starte
* sok i otarta skórka z jednej cytryny
* 200 g drobnego cukru
* pół szklanki wody


Żurawiny umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) i część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić resztę owoców i gotować około 30 minut (lub krócej), aż całość zgęstnieje i woda odparuje.
Umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu

jurekk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 22:08
Re: konfitura z żurawiny

autor: jurekk » 20 lip 2011, 13:33

ja osobiście konfitury żurawinowej używam do każdego rodzaju pieczonych mięs

teraz doskonała do wszystkich grillowanych polędwiczek, drobiu i serów
jurekk


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości

Gotowe projekty domów