kiszony czosnek

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Albert31
Aktywny
Aktywny
Posty: 200
Rejestracja: 24 lut 2011, 0:07
kiszony czosnek

autor: Albert31 » 31 mar 2011, 16:37

Słyszałem o takim przepisie ale nigdy nie próbowałem tego specjału, podobno kisi się dokładnie tak jak ogórki i chętnie bym spróbował. Czy ktoś próbował i może podać dokładny przepis?

jurekk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 22:08
Re: kiszony czosnek

autor: jurekk » 20 lip 2011, 17:09

Przepis ten pochodzi z Kaukazu. To idealna przystawka i dodatek do dania głównego. Czosnek ten jest ciekawy w smaku, troszkę ostry i do tego chrupiący!
Składniki:

ok 10 główek czosnku (musi być polski!!!)
ziele angielskie dwie kulki
listek laurowy jeden
mała obrana cebula
korzeń chrzanu
koper do kiszenia
litr wody
kilka ziaren kolorowego pieprzu
ostra papryka, ja dałem suszoną ale świeża też może być
łyżeczka ziaren gorczycy białej
kilka ziaren kolendry
100 gram soli


Na dno słoika wkładamy wszystkie przyprawy, chrzan, koper, cebule i papryczkę. Układamy ciasno czosnek i zalewamy solanką. Przykrywamy i czekamy ok 3 tyg. Gdy czosnek zaczyna czernieć tzn., że jest już gotowy, aby proces czernienia zatrzymać słoik należy dobrze zamknąć i pasteryzować. Przechowywać w ciemnym miejscu.
jurekk


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości

Gotowe projekty domów