W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.
2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody)
woda
Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja, Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
5 kg małych ogórków gruntowych
paręnaście ząbków czosnku,
duży korzeń chrzanu, baldachimy koperku, sól
Sposób przygotowania:
Ogórki starannie umyć. Do dokładnie wymytych i wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku oraz 4cm chrzanu (można pokroić na mniejsze kawałki) i 2-3 baldachimy kopru. Następnie ciasno układamy w słoiku ogórki.
W sporym garnku zagotować 5 litrów wody z 10 łyżkami soli niejodowanej. Tak przygotowaną wrzącą zalewą zalewamy ogórki, tak, by nic nie wystawało. I należy od razu je zamknąć. Po około 2 dniach wynieść w chłodne miejsce. Przepis jest na ok. 10 weków.
A czy to prawda, że kupnych ogórków nie da się ukisić? Usłyszałam, że przez to, że są nawożone, to zgniją zamiast się ukisić. Czy może to być prawda? Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć, ale z drugiej strony nie chciałabym, że by się okazało, że cała prace włożona w przygotowywanie przetworów pójdzie na marne.
2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody)
woda
Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja, Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
U mnie ten sam przepis. Całą zimę zajadam, to co zrobiłam w lecie:)
A kupujecie nowe słoiki do kiszenia, czy wykorzystujecie stare po jakichś dżemach i majonezach? Czy takie wykorzystywane ponownie słoiki będą się nadawać?
Ja znam mniej więcej taki: po umyciu ogórków i ustaleniu ich wagi wrzucamy je do słoika, odpowiednio przyprawiamy (u mnie to zwykle jest koper czy czosnek z dodatkiem soli) zalewamy wodą i kisimy