Kiszenie ogorków z ogródka
Moderator: wika001
Kiszenie ogorków z ogródka
Może ktoś zna babcine przepisy na kiszenie ogórków
z góry dziekuje 
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Składniki
2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody)
woda
Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja, Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody)
woda
Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja, Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
5 kg małych ogórków gruntowych
paręnaście ząbków czosnku,
duży korzeń chrzanu, baldachimy koperku, sól
Sposób przygotowania:
Ogórki starannie umyć. Do dokładnie wymytych i wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku oraz 4cm chrzanu (można pokroić na mniejsze kawałki) i 2-3 baldachimy kopru. Następnie ciasno układamy w słoiku ogórki.
W sporym garnku zagotować 5 litrów wody z 10 łyżkami soli niejodowanej. Tak przygotowaną wrzącą zalewą zalewamy ogórki, tak, by nic nie wystawało. I należy od razu je zamknąć. Po około 2 dniach wynieść w chłodne miejsce. Przepis jest na ok. 10 weków.
paręnaście ząbków czosnku,
duży korzeń chrzanu, baldachimy koperku, sól
Sposób przygotowania:
Ogórki starannie umyć. Do dokładnie wymytych i wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku oraz 4cm chrzanu (można pokroić na mniejsze kawałki) i 2-3 baldachimy kopru. Następnie ciasno układamy w słoiku ogórki.
W sporym garnku zagotować 5 litrów wody z 10 łyżkami soli niejodowanej. Tak przygotowaną wrzącą zalewą zalewamy ogórki, tak, by nic nie wystawało. I należy od razu je zamknąć. Po około 2 dniach wynieść w chłodne miejsce. Przepis jest na ok. 10 weków.
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Ciekawe który teraz wybrać ;D
Polecam dla ludzi z Krakowa rolety dla domu
-
ogrodniczka31
- Zainteresowany

- Posty: 67
- Rejestracja: 10 gru 2013, 21:42
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Ja daję łyżkę soli kamiennej na litry wody. Do tego obowiązkowo koper, chrzan i czosnek. Wychodzą bardzo dobre.
-
MariaMuszka
- Początkujący

- Posty: 7
- Rejestracja: 27 wrz 2017, 12:04
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
A czy to prawda, że kupnych ogórków nie da się ukisić? Usłyszałam, że przez to, że są nawożone, to zgniją zamiast się ukisić. Czy może to być prawda? Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć, ale z drugiej strony nie chciałabym, że by się okazało, że cała prace włożona w przygotowywanie przetworów pójdzie na marne. 
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Domowe kiszone ogórki to super sprawa. Są przepyszne, a do tego w ich składzie znajdują się naturalne witaminy w bardzo dużych ilościach.
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Szymon_E pisze:Składniki
2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody)
woda
Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja, Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
U mnie ten sam przepis. Całą zimę zajadam, to co zrobiłam w lecie:)
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
A kupujecie nowe słoiki do kiszenia, czy wykorzystujecie stare po jakichś dżemach i majonezach? Czy takie wykorzystywane ponownie słoiki będą się nadawać?
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Robię zwyczajne w zalewie, a wy?
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Macie inne sposoby?
Re: Kiszenie ogorków z ogródka
Ja znam mniej więcej taki: po umyciu ogórków i ustaleniu ich wagi wrzucamy je do słoika, odpowiednio przyprawiamy (u mnie to zwykle jest koper czy czosnek z dodatkiem soli) zalewamy wodą i kisimy 
