Strona 1 z 1
					
				Kiszenie ogorków z ogródka
				: 17 mar 2011, 20:50
				autor: gabi_901
				Może ktoś zna babcine przepisy na kiszenie ogórków 

 z góry dziekuje 

 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 22 lip 2011, 2:14
				autor: Szymon_E
				Składniki
2 kg małych ogórków gruntowych 
przyprawy : czosnek, koper 
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody) 
woda
Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja,  Dodajemy przyprawy  - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
			 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 01 wrz 2011, 6:40
				autor: Layla
				5 kg małych ogórków gruntowych
paręnaście ząbków czosnku, 
duży korzeń chrzanu, baldachimy koperku, sól
Sposób przygotowania:
Ogórki starannie umyć. Do dokładnie wymytych i wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku oraz  4cm chrzanu (można pokroić na mniejsze kawałki) i 2-3 baldachimy kopru. Następnie ciasno układamy w słoiku ogórki.
				
W sporym garnku zagotować 5 litrów wody z 10 łyżkami soli niejodowanej. Tak przygotowaną wrzącą zalewą zalewamy ogórki, tak, by nic nie wystawało. I należy od razu je zamknąć. Po około 2 dniach wynieść w chłodne miejsce. Przepis jest na ok. 10 weków.
			 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 27 lut 2013, 12:49
				autor: kozako
				dzięki za przepis
---------
http://www.aparicium.pl/ 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 27 lut 2013, 12:49
				autor: kozako
				dzięki za przepis
---------
http://www.aparicium.pl/ 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 30 paź 2013, 20:59
				autor: Roletk
				Ciekawe który teraz wybrać ;D
			 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 09 sty 2014, 20:17
				autor: ogrodniczka31
				Ja daję łyżkę soli kamiennej na litry wody. Do tego obowiązkowo koper, chrzan i czosnek. Wychodzą bardzo dobre.
			 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 25 paź 2017, 7:54
				autor: MariaMuszka
				A czy to prawda, że kupnych ogórków nie da się ukisić? Usłyszałam, że przez to, że są nawożone, to zgniją zamiast się ukisić. Czy może to być prawda? Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć, ale z drugiej strony nie chciałabym, że by się okazało, że cała prace włożona w przygotowywanie przetworów pójdzie na marne. 

 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 23 sty 2018, 10:24
				autor: MagdaB
				Domowe kiszone ogórki to super sprawa. Są przepyszne, a do tego w ich składzie znajdują się 
naturalne witaminy w bardzo dużych ilościach.
 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 16 lut 2018, 15:17
				autor: asianocon
				Szymon_E pisze:Składniki
2 kg małych ogórków gruntowych 
przyprawy : czosnek, koper 
sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody) 
woda
Ogórki umyć, wrzucamy do kamionkowego garnka lub, jeśli nie mamy, do słoja,  Dodajemy przyprawy  - na dwa kilo ogórków - główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
U mnie ten sam przepis. Całą zimę zajadam, to co zrobiłam w lecie:)
 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 13 maja 2018, 18:16
				autor: KredkaBB
				A kupujecie nowe słoiki do kiszenia, czy wykorzystujecie stare po jakichś dżemach i majonezach? Czy takie wykorzystywane ponownie słoiki będą się nadawać?
			 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 02 sie 2018, 12:02
				autor: asianocon
				Robię zwyczajne w zalewie, a wy?
			 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 27 lis 2018, 13:58
				autor: asianocon
				Macie inne sposoby?
			 
			
					
				Re: Kiszenie ogorków z ogródka
				: 27 gru 2018, 11:03
				autor: BioArt
				Ja znam mniej więcej taki: po umyciu ogórków i ustaleniu ich wagi wrzucamy je do słoika, odpowiednio przyprawiamy (u mnie to zwykle jest koper czy czosnek z dodatkiem soli) zalewamy wodą i kisimy 
