Sok pitny z żurawin
1 kg żurawin
1 l wody
15 dag cukru
Żurawiny umyć,przepuścić przez sokowirówkę.
Do soku dodać cukier,podgrzać i gorący rozlewać do słoików lub butelek, ja używam butelek po Kubusiu i dr Witt ,takie co przy otwarciu wydają dżwięk "klik".Butelki są mniej wygodne w przygotowywaniu,łatwiejsze potem w użyciu.
Pasteryzować przez 10 minut w tem. 80oC.
żurawina przetwory
Moderator: wika001
Re: żurawina przetwory
czy ten sok nie jest zbyt cierpki?
Może lepiej dodać więcej cukru?
Może lepiej dodać więcej cukru?
Re: żurawina przetwory
Uwielbiam żurawinę zarówno soki, konfitury jak i w postaci suszonej. Jest stałą bywalczynią w mojej kuchni
Tak więc dzielę się z Wami moimi przepisami na wykorzystanie żurawiny.
Galaretka z żurawiny:
1kg żurawin
50 dag cukru.
Starannie umyte owoce żurawiny wsypać do sporego rondla następnie wlać szklankę wody, i doprowadzić do rozgotowania, odcedzić.
Do tak przygotowanego soku dodajemy 50 dag cukru i powtórnie podgrzewamy, ale nie dłużej niż 15 min. Po tym czasie przelać galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Powstała miazga przy odcedzaniu soku można wykorzystać na kompot poprzez zagotowania jej z wodą i powtórnie odcedzić. Smacznego

Galaretka z żurawiny:
1kg żurawin
50 dag cukru.
Starannie umyte owoce żurawiny wsypać do sporego rondla następnie wlać szklankę wody, i doprowadzić do rozgotowania, odcedzić.
Do tak przygotowanego soku dodajemy 50 dag cukru i powtórnie podgrzewamy, ale nie dłużej niż 15 min. Po tym czasie przelać galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Powstała miazga przy odcedzaniu soku można wykorzystać na kompot poprzez zagotowania jej z wodą i powtórnie odcedzić. Smacznego
