Podaje przepis na 10l wina Tokaj z dzikiej róży:
2,5kg świeżej dzikiej róży zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
wino z róży
Moderator: wika001
-
saba.solarz
- Aktywny

- Posty: 259
- Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18
Re: wino z róży
Ja zawsze wino z róży robię trochę inaczej, ale wypróbuję i Twój przepis
zobaczymy co z tego wyjdzie.