Przepis na dżem z truskawek
Składniki:
1 kg truskawek
1/2 kg cukru
cukier żelujący (żelfix)
Przygotowanie:
Umyte i przebrane truskawki włożyć do większego naczynia i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin, dopóki owoce nie puszczą soku. Następnie, przez około godzinę, smażymy truskawki na małym ogniu, często mieszając. Do smażących się truskawek wsypujemy żelfix i podgrzewamy jeszcze około 10 minut. Usmażony dżem z truskawek przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
truskawka
Moderator: wika001
Re: truskawka
klasyczny i sprawdzony przepis
Takie zawsze warto przypominać
Takie zawsze warto przypominać
Re: truskawka
Ja mam taki przepis 
truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć i zasypać cukrem, jak najbardziej można odstawić na około 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki wstawiamy na gaz i rozpuszczamy na syrop dodając przy okazji sok z cytryny można też dodać do garnka wyszorowaną i sparzoną skórkę z cytryny w kawałkach. Pod czas gotowania łopatka bądź tłuczkiem rozgniatamy truskawki - zagotować. Zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie - pojawiającą się pianę usuwać. Aby zorientować się, czy konsystencja dżemu jest optymalna wylewamy kroplę dżemu na talerzyk następnie wstawiamy do zamrażalnika na około minutę po wyjęciu przeciągamy palcem jeśli dżem delikatnie się marszczy i zachowa nadany mu kształt przelewamy dżem do wyparzonych oraz wyprażonych w piekarniku słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, przykrywając grubym kocem, aż do wystygnięcia.

truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć i zasypać cukrem, jak najbardziej można odstawić na około 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki wstawiamy na gaz i rozpuszczamy na syrop dodając przy okazji sok z cytryny można też dodać do garnka wyszorowaną i sparzoną skórkę z cytryny w kawałkach. Pod czas gotowania łopatka bądź tłuczkiem rozgniatamy truskawki - zagotować. Zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie - pojawiającą się pianę usuwać. Aby zorientować się, czy konsystencja dżemu jest optymalna wylewamy kroplę dżemu na talerzyk następnie wstawiamy do zamrażalnika na około minutę po wyjęciu przeciągamy palcem jeśli dżem delikatnie się marszczy i zachowa nadany mu kształt przelewamy dżem do wyparzonych oraz wyprażonych w piekarniku słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, przykrywając grubym kocem, aż do wystygnięcia.