Czy ogrodzenie betonowe wokół domu to dobry pomysł?
Moderator: wika001
Re: Czy ogrodzenie betonowe wokół domu to dobry pomysł?
Nie polecam, jak bedzie tego dużo i bedzie blisko domu to on sie nagrzewa strasznie i robi sie patelnia
No właśnie jak duży nacisk wytrzyma taka prefabrykowana podmurówka? Np. podmurówka o wysokości 30cm i grubości 5 cm wytrzyma jak z jednej strony będzie zasypana pod brzeg a z drugiej pusto?
No i czy na takiej podmurówce mozna zamontować takie kute ogrodzenie?
Czy w grę tutaj wchodza jedynie panele? Nie ukrywam, ze bardziej odpowiada mi ogrodzenie kute.
No i czy na takiej podmurówce mozna zamontować takie kute ogrodzenie?
Czy w grę tutaj wchodza jedynie panele? Nie ukrywam, ze bardziej odpowiada mi ogrodzenie kute.
Projektowaniem nawierzchni dekoracyjnych, ale też mocno trwałych i takich, które wytrzymają bardzo duże obciążenia eksploatacyjne zajmuje się pozbruk.pl/. Możesz wstępnie spojrzeć na ich kostkę dekoracyjną.
-
karolinamak
- Początkujący

Dużo zależy od stylu domu, ale obecnie beton nie musi już wyglądać ciężko i „więziennie” jak kiedyś. Coraz częściej widzę nowoczesne połączenia betonowych słupków z metalowymi przęsłami i wygląda to naprawdę dobrze. Warto też zerknąć na ogrodzenia Wiśniowski – mają sporo nowoczesnych wzorów, które dają prywatność, a jednocześnie nie przytłaczają całej posesji. Przy 160 metrach trwałość i brak konieczności ciągłej konserwacji też robią dużą różnicę
-
jedrzejjj10
- Początkujący

Przy 160 mb i warunku, że ma nie być prześwitów, to betonowe ogrodzenie faktycznie może wyjść najrozsądniej cenowo. Drewno ładne, ale przy takiej długości konserwacja po czasie robi się upierdliwa i kosztowna. Beton imitujący drewno nie powinien wymagać impregnacji jak deski, co najwyżej po latach można odświeżyć kolor, jeśli zacznie płowieć. Ja bym tylko dobrze policzył całość: płyty, słupki, transport, montaż i ewentualne przygotowanie podłoża, bo przy ogrodzeniach często nie sam materiał robi największy koszt 
-
Marionetka
- Początkujący

Ja przy domu chyba jednak nie zdecydowałabym się na pełne betonowe ogrodzenie, dla mnie wygląda trochę za ciężko. Bardziej podobają mi się nowoczesne ogrodzenia palisadowe, ostatnio przeglądałam np. Wiśniowskiego i mają sporo fajnych wzorów. Plus można dobrać bramę i furtkę w tym samym stylu, więc całość wygląda spójnie.