Badania termowizyjne Gdańsk

W ogrodzie może wydarzyć się dużo nieprzewidzianych sytuacji ? ten dział właśnie im jest poświęcony. Informacje na temat specyficznych problemów związanych z pracami ogrodowymi, aranżacją ogrodu, uprawą oryginalnych gatunków roślin.

Moderator: wika001

Tomek5
Aktywny
Aktywny

Badania termowizyjne Gdańsk

Post autor: Tomek5 »

Kupiłem dom w okolicach Gdańska i mam wrażenie że jest słabo ocieplony bo rachunki za ogrzewanie są absurdalne w porównaniu do poprzedniego mieszkania. Słyszałem o badaniach termowizyjnych że można wykryć gdzie ucieka ciepło. Kiedy najlepiej to zrobić i ile kosztuje?

emsti
Aktywny
Aktywny

Re: Badania termowizyjne Gdańsk

Post autor: emsti »

Zrobiłem badanie termowizyjne w swoim domu dwa lata temu i powiem szczerze że bez niego nigdy bym nie znalazł wszystkich miejsc gdzie traciłem ciepło. Okazało się że mam mostek termiczny przy jednym narożniku gdzie ocieplenie było źle położone, nieszczelności przy kilku oknach których nie byłem w stanie zobaczyć gołym okiem i straty przez dach przy jednej połaci. Gdybym ocieplał metodą prób i błędów wydałbym wielokrotnie więcej niż kosztowało badanie. Co do terminu to badanie termowizyjne robi się jesienią lub zimą kiedy jest różnica temperatur między wnętrzem a zewnętrzem minimum 10 stopni, latem nic nie widać. Najlepiej przy temperaturze zewnętrznej poniżej 5 stopni. Raport z badania wskazuje konkretne miejsca strat ciepła z opisem i zdjęciami na podczerwień więc wiesz dokładnie co i gdzie naprawiać. Drypol robi badania termowizyjne budynków, sprawdź na https://drypol.pl/badania-termowizyjne/.

ODPOWIEDZ