jak dobrze wychować psa
Moderator: wika001
-
sistning1973
- Początkujący

jak dobrze wychować psa
jak to zrobić.pies jest mały nigdy nie wychowywałam psa od takiego szczeniaczka jak go uczyć co robić,żeby nie gryzł mebli itp macie jakieś rady.?
Re: jak dobrze wychować psa
Z wychowaniem psa jest trochę jak z dzieckiem – najważniejsza jest konsekwencja i codzienna praca, a nie jednorazowe „zrywy”. Najlepiej zaczynać jak najwcześniej i opierać się na nagradzaniu dobrych zachowań, bo psy dużo szybciej uczą się przez pozytywne wzmocnienie niż karę. Krótkie, regularne treningi, powtarzalność komend i jasne zasady w domu to podstawa, a do tego dochodzi socjalizacja i nauka chodzenia na smyczy.
U mnie dużą różnicę zrobiło też ogarnięcie rzeczy „na spacery”, bo wtedy łatwiej ćwiczyć w praktyce – dlatego zerknąłbym np. tutaj: dogidigi.com/smycze-dla-psow/ bo dobra smycz naprawdę pomaga przy nauce chodzenia bez ciągnięcia. A u Was co się najlepiej sprawdziło przy wychowaniu psa?
U mnie dużą różnicę zrobiło też ogarnięcie rzeczy „na spacery”, bo wtedy łatwiej ćwiczyć w praktyce – dlatego zerknąłbym np. tutaj: dogidigi.com/smycze-dla-psow/ bo dobra smycz naprawdę pomaga przy nauce chodzenia bez ciągnięcia. A u Was co się najlepiej sprawdziło przy wychowaniu psa?
Re: jak dobrze wychować psa
Przede wszystkim trzeba mu poświęcić czas. Jeśli nie masz czasu na spacery, zabawy i mizianie
, to będzie problem.