Maszyna do wykrawania
Moderator: wika001
Maszyna do wykrawania
Jestem w trakcie wyboru maszyny do wykrawania laserowego i mam sporo wątpliwości. Nasza firma zajmuje się produkcją elementów elektroniki - obudowy, panele, płytki montażowe. Potrzebujemy wysokiej precyzji i możliwości cięcia cienkiej blachy, często ze stali nierdzewnej. Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu zastosowaniami? Interesuje mnie też kwestia automatyzacji - czy opłaca się od razu inwestować w systemy załadunku i rozładunku czy lepiej zacząć od podstawowej konfiguracji?
Re: Maszyna do wykrawania
W elektronice precyzja jest kluczowa więc dobrze że zwracasz na to uwagę przy wyborze maszyny. Do cienkich blach potrzebujesz lasera z wysoką jakością wiązki i stabilnym systemem pozycjonowania. Nowoczesne maszyny do wykrawania dają fantastyczną dokładność, często w zakresie setnych milimetra, co jest wystarczające dla większości zastosowań w elektronice. Do stali nierdzewnej ważna jest odpowiednia moc i jakość cięcia żeby krawędzie były gładkie bez nadmiernego nagrzewania materiału. Co do automatyzacji - to zależy od wolumenu produkcji. Jeśli robicie duże serie to automatyczny załadunek i rozładunek bardzo się opłaca, oszczędza czas operatora i zwiększa wydajność. Ale jeśli produkcja jest zmienna i są małe serie to może lepiej zacząć bez automatyzacji i dodać ją później jak się okaże że jest potrzebna. Wiele maszyn ma możliwość późniejszej rozbudowy co daje elastyczność. Zwróć uwagę na jakość systemu sterowania i oprogramowania CAM, to wpływa na łatwość programowania i szybkość wprowadzania nowych produktów do produkcji. Ważne jest też jak maszyna radzi sobie z drobnymi otworami i ostrymi narożami bo w elektronice to częste wymaganie.