Rady i opinie na temat oświetlenia ogrodu. Jakie lampy wybrać? Czym oświetlić elewację? Czy kupić lampy solarne? Informacje na temat różnych typów oświetlenia, ich aranżacji i wydajności.
Mnie osobiście takie lampki też bardzo się podobają. Przy czym jednak rozważam zakup dodatkowo jakichś ładnych lamp naściennych. Szeroki wybór zarówno takich produktów, jak i elementów niezbędnych do oświetlenia wnętrza mieszkania można znaleźć w ofercie firmy szykownydom, a co więcej w tym konkretnym sklepie możemy nie tylko korzystać z fajnych programów rabatowych, ale nawet negocjować wysokość upustów:).
Według mnie takie solarne lampy do bardzo dobry pomysł. Tym bardziej, że jak sama patrzyłam to wybór jest naprawdę spory i jakościowo też bardzo dobre. Jak kupić, to żeby na długo posłużyły. Oświetlony ogród to pięknie wygląda.
Nie bardzo ufam lampom solarnym. Kupowałem kiedyś, wszystkie działały po 1-2 lata, a później nadawały się tylko do kosza. Nawet wstyd było na gwarancje nieść bo wiadomo jak wyglądały po 2 latach na słońcu.
Zdecydowanie ledy solarne, sa słabsze, ale tez znacznie tańsze i łatwiejsze w utrzymaniu. Po dwóch latach trzeba akumulatorek wymienić, a po zepsuciu już na śmietnik można wyrzucić. Nie przemawia do mnie elektryka i ciągnięcie kabli na działce....
Są słabsze ale w tej chwili można już kupić takie które wystarczająco oświetlą nam ogród jednak trzeba tu wiedzieć czym się kierować bo te sprzedawane często w hipermarketach są bardzo słabe i krótko świecą ;/
Jest jeszcze jedno ale. Przy lampach solarnych trzeba pamiętać żeby w ciągu dnia słońce jak najdłużej oświetlało panel solarny. wtedy najdłużej będą nam świeciły w nocy. Nie zawsze jest to możliwe jak oświetlenie będzie od strony zacienionej. Tu jest trochę więcej na temat używania takich lamp http://www.e-ogrodek.pl/a/oswietlenie-o ... e-116.html
Ja mam mały ogród i bardziej stawiałem na oświetlenie budynku i postanowiłem zainwestować w lampy elewacyjne i wybrałem takie kinkiedty led . Lampy bardzo dobrze oświetlają budynek i przy okazji zakupu lamp zdecydowałem się zakupić taki słupek ogrodowy
Fajnym rozwiązaniem są lampy ładowane energią słoneczną z papierowymi kloszami. Kupiłem kilka takich na megascenie i powiesiłem wzdłuż tarasu. W dzień się ładują a po zmroku dają przyjemny nastrój.
Wybór odpowiedniego oświetlenia jest niezwykle ważny w ogrodzie. Dzięki niemu możemy podziwiać piękno roślin nawet po zmroku. Ja miałam problem z wyborem odpowiednich punktów do oświetlenia, ostateczną decyzję ułatwił mi artykuł Ogrodolandii. Tam jest wszystko dobrze wyjaśnione.
OK, a to nie jest tak, że te lampy bardzo szybko padają? Sezon i po wszystkim?
Jak się zapatrujecie na takie oświetlenie ogrodowe - https://www.lampy-ogrodowe.pl/ ?
Bo to chyba fajne rozwiązania, co nie?