Bardzo proszę ,podpowiedziedzcie mi jak mogę się osłonić delikatnie od sąsiada nie sądząc Tui,i krzewów ani bluszczy ,chodzi mi o roślinę nie płoty ,mile widziane zdjęcia
Dziękuję
Jak delikatnie odsłonić się od sąsiada
Moderator: wika001
Re: Jak delikatnie odsłonić się od sąsiada
Jeśli nie tuje, krzewy ani bluszcz to wysokie byliny. Np słoneczniczek jakiś. Ja mam odmianę która osiąga w sezonie 1,5m-1,7m . Albo trawy ozdobne. Tylko że byliny i trawy mają pewien minus. Zaczynają zasłaniać z początkiem lata bo po zimie muszą odrosnąć od zera Można rownież zastanowić się nad żywopłotem z borówki albo jagody kamczackiej - będziesz miała dodatkowo owoce.
Takie sadzonki borowki amerykańskiej możesz w dobrej cenie kupić na miejscu w sklepie.
Takie sadzonki borowki amerykańskiej możesz w dobrej cenie kupić na miejscu w sklepie.
-
- Początkujący
Słyszałam, że wiecznie zielony bukszpan bardzo dobrze się sprawdza w roli żywopłotu. Porządną barierę wizualną stanowiłyby też laurowiśnia, mahonia pospolita oraz berberysy.
Podobno niektórzy sadzą też buki, graby, antypki, a nawet brzozy. Tylko w przypadku drzew nie dość, że trzeba czekać, aż wszystko rozrośnie, to jeszcze należałoby zadbać o odpowiednie odstępy. Potem jest przycinanie
Ogółem to nie znam żadnego żywopłotu, który byłby całkowicie "bezobsługowy".
Podobno niektórzy sadzą też buki, graby, antypki, a nawet brzozy. Tylko w przypadku drzew nie dość, że trzeba czekać, aż wszystko rozrośnie, to jeszcze należałoby zadbać o odpowiednie odstępy. Potem jest przycinanie

Ogółem to nie znam żadnego żywopłotu, który byłby całkowicie "bezobsługowy".
Można jeszcze posadzić lawendę lub hortensję bukietową (Hydrangea paniculata), trzcinnik ostrokwiatowy (Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster').
Pomyśl o lawendzie. Zrobi fajną robotę