Przetwory domowe
Moderator: wika001
Re: przetwory domowe
U mnie zawsze dominują soki. Z porzeczek, wiśni, a także agrestu 

Ja uwielbiam dżem z truskawek i kompoty.
U mnie już ogórki i sałatki gotowe:)
Moja babcia robiła kiedyś przepyszne soki. Niestety nie ma jej już z nami od dłuższego czasu. Moje soki już nie smakują tak samo. Zastanawiam się teraz po prostu nad kupowaniem tych ze sklepów, bo i na półkach sklepowych można znaleźć świetne propozycje. Polecam sprawdzić sobie to, co oferuje firma sady wincenta bo ich soki są godne uwagi.
Co mogłabym jeszcze zrobić na zimę?
-
- Początkujący
W dzisiejszych czasach ciężko wygospodarować czas żeby robić samemu przetwory domowe, dlatego ja też kupuje w sieci.
Z działki rekreacyjnej można wiele dobrych przetworów przygotować. Do najlepszych zaliczam kompot ze śliwek węgierek (idealny do moczki), dżem truskawkowy, kompot jabłkowy do obiadu niedzielnego 

-
- Początkujący
Jestem dopiero początkującym twórcą takich domowych przetworów i jeszcze szukam inspiracji na ciekawe warzywa i owoce do słoików. Na początek planuję wypróbować takie przepisy na grzyby marynowane https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.grzyby-marynowane.r_id=PL_522.html - wygląda na niezbyt skomplikowany i myślę, że poradzi z nim sobie taki amator, jak ja
Potem pewnie przygotuję też kilka słoików więcej, żeby podzielić się ze znajomymi i zbiorę opinie 

Przetworów domowych i przepisów na nie jest cała masa http://www.e-mieszkanie.pl/tag/przetwory-domowe warto sobie poczytać i jak mamy w ogródku jakieś owoce to zawsze można je wykorzystać i spróbować zrobić coś we własnym zakresie 

Sam mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dzięki za wszelkie porady, z wielu na pewno skorzystam.
Re: Przetwory domowe
Soki z porzeczek są mega zdrowe. Może nie każdy wie, ale to właśnie czarna porzeczka ma w sobie najwięcej witaminy C. Dużo więcej, niż np. cytryna. Do pewnego czasu myślałem, że jest na odwrót, aż kiedyś było jakieś pytanie bodajże w Milionerach, które wyprowadziło mnie z błędu. Warto także pic soki z aronii
- atujestblog
- Zainteresowany
- Kontakt:
Kiedyś dżemy, Dzisiaj soki, ogórki kiszone i korniszony, sałatka z cukinii, nalewki, grzyby z produktów z naszego ogrodu leśnego. Kiszona kapusta kupiona już poszatkowana na targu (20kg), którą w początkowej fazie kiszę w emaliowanych garach. Gdy już się ukisi przekładam do litrowych słoików. Część trzymam w lodówce, a część w spiżarce. Dlaczego w słoikach? Kapusta łatwiej się przechowuje, jest na bieżąco pod ręką. Kapusta przechowywana w dużej beczce wymaga co jakiś czas usuwania pleśni i czyszczenia.
@andqla YouTube
-
- Początkujący
Co polecacie z gruszek?
-
- Zainteresowany
Ja uwielbiam kompot z agrestu ,nalewka mi nie smakowala ale mozesz zrobić kazdy ma inny smak ,dżem też dobry tylko trzeba przetrzeć.
Do ogrodów dobrze jest na pewno kupować krzewy owocowe, które dobrze rosną w polskich warunkach
Od siebie polecam kontakt z tą szkółklą: Podkarpackie sady.
Powinni dobrac odpowidnie odmiany agrestu czy porzeczki
Do ogrodów dobrze jest na pewno kupować krzewy owocowe, które dobrze rosną w polskich warunkach

Od siebie polecam kontakt z tą szkółklą: Podkarpackie sady.
Powinni dobrac odpowidnie odmiany agrestu czy porzeczki