Sprzątanie - czynność potrzebna?
Moderator: wika001
-
- Początkujący
Sprzątanie - czynność potrzebna?
Jak myślicie, czy w świetle aktualnie obowiązujących regulacji konieczność uporządkowania i posprzątania w zamkniętym (tymczasowo) biurze, będzie uznana za pilną potrzebę?
Nie żebym miał zamiar robić to samodzielnie, prędzej skorzystam z takiej oferty - ale ktoś musi wszystko pootwierać itp. Niby można uargumentować, że przy okazji zrobi się okresową dezynfekcję albo coś... Tylko czy służby coś takiego kupią???
Nie żebym miał zamiar robić to samodzielnie, prędzej skorzystam z takiej oferty - ale ktoś musi wszystko pootwierać itp. Niby można uargumentować, że przy okazji zrobi się okresową dezynfekcję albo coś... Tylko czy służby coś takiego kupią???
-
- Zainteresowany
Re: sprzątanie - czynność potrzebna?
Moim zdaniem sprzątanie potrzebne jest wszędzie. Ja nie wyobrażam sobie siedzenia w brudnym mieszkaniu czy biurze. I to nie tylko w okresie pandemii ale generalnie. Lubię sprzątać i mieć czysto. Ostatnio postanowiłem zainwestować w mop parowy więc zacząłem szukać takich w sieci. Na jednej stronie znalazłem ranking, dzięki któremu znacznie łatwiej było mi podjąć decyzję w tym temacie.
-
- Początkujący
Re: Sprzątanie - czynność potrzebna?
Oczywiście, że sprzątanie jest czynnością potrzebną
dziwne pytanie w sumie
ja na przykład nie lubię sprzątać i robi to za mnie firma
ale jednak nie wyobrażam sobie żyć w bałaganie.

-
- Początkujący
W biurze powinna być sprzątaczka, no chyba, że sprzątanie masz wpisane w zakres obowiązków - przy pracy na komputerze, to możesz sobie na pulpicie posprzątać i na biurku
Jeśli chodzi o jakieś tereny gdzie pełno pyłu i kurzu, na przykład budowlanka, to korzysta się z mega dużych odkurzaczy przemysłowych, są one przystosowane do sprzątania własnie pyłów z budowy, ale nie straszna im też woda i większe rzeczy, zależy jaki model weźmiesz.

-
- Początkujący
Nie ukrywam, że nie lubię sprzątać, więc gdy tylko mam taką możliwość, staram się zlecać te logowania profesjonalnym firmom. Ostatnio zgłosiłam się do magicclean ponieważ poleciła mi ich moja koleżanka i mam nadzieję, że sprawnie wykonają swoje usługi.
Potrzebna, ale można ją zautomatyzować. Lubię porządek, jednak dużo pracuję, więc sprawiłam sobie roombę ze stacją clean base którą opróżniam raz na kilka tygodni. Wygodną opcja dla zapracowanych 

☘ Wieksze zakupy robię raz na 2 tyg i do tego z listą.
☘ Pieczywo i mięso mroze. Dokupuje tylko warzywa i owoce.
☘ Jak kupuje koper czy szczypior to od razu go plukam i kroje, przechowuje go w osobnych pojemnikach na żywność. Utrzymują świeżość nawet na 2 tyg. ☘ Obiady planuje na cały tydzień, niczego nie wyrzucam, z warzyw z bulionu robie sałatkę itp. ☘ Przygotowanej wody z czajnika nie wylewam do zlewu, wlewam ją do butelki i podlewam nią kwiaty.
☘ Pranie robię tylko jak mam cały kosz (nasze ciuchy osobno, dziecka osobno).
☘ Do mycia podłóg oprocz plynu i wody zawsze daje ocet (mam większość drewnianych podłóg).
☘ Nawilzanymi chusteczkami myje kuchenkę i piekarnik.
☘ Czajnik elektryczny odkamieniam octem.
☘ wodę kranowa filtruje w dzbanku. Zrezygnowalismy w ten sposób z wody butelkowej.
☘ Pieczywo i mięso mroze. Dokupuje tylko warzywa i owoce.
☘ Jak kupuje koper czy szczypior to od razu go plukam i kroje, przechowuje go w osobnych pojemnikach na żywność. Utrzymują świeżość nawet na 2 tyg. ☘ Obiady planuje na cały tydzień, niczego nie wyrzucam, z warzyw z bulionu robie sałatkę itp. ☘ Przygotowanej wody z czajnika nie wylewam do zlewu, wlewam ją do butelki i podlewam nią kwiaty.
☘ Pranie robię tylko jak mam cały kosz (nasze ciuchy osobno, dziecka osobno).
☘ Do mycia podłóg oprocz plynu i wody zawsze daje ocet (mam większość drewnianych podłóg).
☘ Nawilzanymi chusteczkami myje kuchenkę i piekarnik.
☘ Czajnik elektryczny odkamieniam octem.
☘ wodę kranowa filtruje w dzbanku. Zrezygnowalismy w ten sposób z wody butelkowej.
A orientujecie się czy może środki czyszczące oraz opary z nich mogą powodować atopowe zaxpalenie skóry?
Oczywiście. Ja ostatnio coś posprzątałam i w ciągu dnia otwarte rany na dłoniach mi się porobiły.
Jeśli masz z tym problem, warto jest zastanowić się nad odpowiednia pielęgnacją:
https://verdelove.pl/kategoria-produktu ... nie-skory/
Zerknij sobie na serię Atopicin, jest polecana przez wiele osób.
Jeśli masz z tym problem, warto jest zastanowić się nad odpowiednia pielęgnacją:
https://verdelove.pl/kategoria-produktu ... nie-skory/
Zerknij sobie na serię Atopicin, jest polecana przez wiele osób.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2025, 10:34 przez martan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący
Wiesz co, moim zdaniem da się to spokojnie podciągnąć pod pilną potrzebę.
Sprzątanie i dezynfekcja biura po dłuższym zamknięciu to nie jest fanaberia, tylko kwestia bezpieczeństwa.
Jak dobrze to opiszesz, że chodzi o czystość, higienę i przygotowanie miejsca pracy, to raczej nikt nie powinien robić problemów.
Służby patrzą przede wszystkim na to, żeby nie było ryzyka dla ludzi, a argument “dezynfekcja okresowa” brzmi całkiem sensownie.
Ostatecznie i tak dużo zależy od osoby, która to oceni – jedni podejdą luźniej, inni będą się czepiać szczegółów.
Sprzątanie i dezynfekcja biura po dłuższym zamknięciu to nie jest fanaberia, tylko kwestia bezpieczeństwa.
Jak dobrze to opiszesz, że chodzi o czystość, higienę i przygotowanie miejsca pracy, to raczej nikt nie powinien robić problemów.
Służby patrzą przede wszystkim na to, żeby nie było ryzyka dla ludzi, a argument “dezynfekcja okresowa” brzmi całkiem sensownie.
Ostatecznie i tak dużo zależy od osoby, która to oceni – jedni podejdą luźniej, inni będą się czepiać szczegółów.