Kolektory słoneczne czy panele fotowoltaiczne?
Moderator: wika001
Re: Kolektory słoneczne czy panele fotowoltaiczne?
Co do solarów to nie wiem, ja od razu zdecydowałem się na fotowoltaikę. Podjąłem tak pewnie decyzję, bo mój brat ma i faktycznie obniża to koszty prądu. Wiadomo, że zanim inwestycja się zwróci to trochę minie, ale nie ma nic za darmo
My mamy panele od tej samej firmy pvprojekt. Oczywiście montaż też. Z firmy zadowoleni, z rachunków jeszcze bardziej 
-
maaaariusz
- Zainteresowany

Ja jestem za panelami fotowoltaicznymi. Sam korzystam z nich od tej wiosny
Mamy nieduży domek, w którego skład wchodzą 2 sypialnie, salon, łazienka kuchnia oraz garaż i dla nas idealny był zestaw Panele słoneczne z akumulatorem zestaw 1120W/MPPT/400 Ah, który zamówiłem w firmie, którą polecił mi kolega. Dla naszego domu taki zestaw jest wystarczający w 100% od początku odkąd się wprowadziliśmy wiedzieliśmy, że chcemy zamontować u nas panele słoneczne. Każdemu polecam do niedużego domu taki zestaw, a jak macie większy to albo dwa takie zestawy bądź małą elektrownię bym radził, która też jest dostępna w tym sklepie 
Czy przy naszym, nazwijmy to, oszczędnym w słońce klimacie, to ma rację bytu?
Moim zdaniem panele, w połączeniu z innymi systemami umożliwiają właściwie darmowe ogrzewanie domu. Montażem takich systemów jest dość skomplikowany, dlatego przydatny będzie jakiś kurs, takie szkolenie pv powinno być odpowiednie - jest dość profesjonalne.
Ale czy sprawdziłeś to w praktyce?
-
borowiec73
- Początkujący

Ja jak zakładałem panele to postawiłem na wiedzę fachowców z PV Projekt wszystko odpowiednio mi doradzili i z wykonaniem nie było żadnego problemu 
Widziałam u znajomych kolektory słoneczne. Zamawiali w firmie Hewalex. Nie znam się specjalnie na cenach, nie wiem więc u kogo powinno się takie rzeczy kupować. Jednak moi znajomi zanim coś kupią sprawdzają w wielu firmach, porównują ceny oraz urządzenia. Wierzę więc, że skoro zamówili kolektory słoneczne w firmie Hewalex, to ich oferta musiała być najlepsza. Wiem, że do wyboru mają kolektory płaskie i próżniowe. Znajomi mają wysokiej klasy kolektory próżniowe.
Dużo tutaj zależy od tego, ile ma się pieniędzy. Jednak przy dzisiejszych cenach instalacji fotowoltaicznych, moim zdaniem warto bedzie zainwestować w fotowoltaikę. Ceny instalacji w ostatnich latach znacząco spadły, ceny prądu natomiast rosną. BIorąc pod uwagę możliwość uzyskania dofinansowania na taka instalację, można się spodziewać szybkiego zwrotu.
Producentów takich instalacji jest wiele, w celu dobrania do potrzeb domu, najlepiej skonsultować się z dystrybutorem.
Producentów takich instalacji jest wiele, w celu dobrania do potrzeb domu, najlepiej skonsultować się z dystrybutorem.
-
borowiec73
- Początkujący

teraz to już chyba tylko fotowoltaika, jakoś nie słyszałem żeby ostatnio ktoś montował kolektory? Najważniejsze, żeby podpisać umowę ze sprawdzonymi wykonawcami, którzy znają się na rzeczy - u nas montowała firma pvprojekt i wszystko do dziś jest OK (montaż ok 3 lata temu)
tez nie slyszalam, zeby ktos ostatnio montowal kolektory. To fakt. Ale z drugiej strony slyszalam o tym, ze prezydent A. Duda ostatnio cos podpisal i ta ustawa jest niekorzystna dla osob, ktore mają zamiar w najblizszym czasie zdecydowac sie na panele fotowoltaiczne. Ktos z Was też cokolwiek o tym slyszal? Bo oczywiscie w telewizji to jakies tematy zastepcze, a o tym nic. Podobno ma byc tak, ze jak ktos teraz zalozy panele fotowoltaiczne, to bedzie mial o wiele mniej korzystne warunki rozliczeniowe. Przez to inwestycja bedzie zwracala sie o wiele dluzej. Jak to jednak bedzie w praktyce? Tego nie wiem...
-
dzialkowicz44
- Początkujący

Jak działa fotowoltaika? Wszystko wyjaśnił mi fachowiec, którego znalazłem, dokładnie zaplanowano całą instalację oraz wyceniono jej elementy w kilku wariantach. Fotowoltaika w obliczu rosnącej ceny energii to prawdziwe zbawienie, warto wybrać dobrą firmę i sprawdzone elementy, wtedy nasza instalacja podziała nawet 25 - 30 lat.
Czy według Was obecnie opłaca się inwesotować w panele fotowoltaiczne?