Czym ogrodzić ogródek?
Moderator: wika001
-
- Początkujący
Re: Czym ogrodzić ogródek?
Ja w sumie jeszcze sam nie zdecydowałem.. Do następnego lata jeszcze trochę czasu jest 

Zgadza się, aczkolwiek już teraz warto rozejrzeć się za ciekawym i solidnym ogrodzeniem. Jaki budżet możesz przeznaczyć na ten cel? Podaj szczegóły i chętnie pomożemy doradzimy 

Jak szukasz solidość sprawdź te bramy mb-nylec.com
Można spokojnie zastosować drewniane ogrodzenie, jakiś elegancki płot. Do tego zaimpregnować Vidaronem w jakimś ciekawym kolorze i będzie bez problemu. Drewno będzie eleganckie i zabezpieczone przed wilgocią czy sinizną
Jeżeli ma być to trwałe i solidne ogrodzenie to polecam zdecydować się na ogrodzenie kute ze stali nierdzewnej. Akurat tym zajmujemy się na co dzień i możemy pomóc, doradzić na forum.
-
- Zainteresowany
Jeżeli drewniane to trzeba od razu zadbać o zabezpieczenie drewna. Tu polecam zastosować Vdaron, sprawdzone produkty impregnaty chociażby. Dzięki temu ogrodzenie będzie chronione przed promieniowaniem uv i sinizną, a my nie będziemy mieli konieczności kolejnego malowania
Mi się bardzo podoba ogrodzenie Karo firmy Pozbruk, na takie się najpewniej zdecyduję bo uważam jest też stosunkowo tanie i trwałe a zależy mi na tym żeby było na lata bo nie chcę co chwilę mieć bałaganu w ogrodzie
A może warto również pomyśleć nad pięknym ogrodzeniem wykonanym z elementów betonowych jak np, Gardeo Pozbruk które wyróżniają się estetyką, wysoką trwałością i do tego zapewniają bezpieczeństwo i pełną prywatność jak m.in model Rotterdam.
Zdecydowałem się na ogrodzenie betonowe łupane Joniec. Jest proste w montażu, estetycznie wygląda i przetrwa przez wiele lat.
jak to wygląda, łupane?
Tył i boki mojej 12 arowej działki ogrodziłem standardowym ogrodzeniem panelowym. Wraz z kojcem dla psa wyszło około 120 metrów. Natomiast na przód wybrałem ogrodzenie gabionowe producenta WADO, przekonały mnie ich realizacje.
Gdyby ktoś szukał namiarów na firmę WADO to pisać do mnie na PW.
U nas jest kamień murowy płytowy, wygada i sprawdza się w praktyce świetnie, ma postać płytek o nieregularnym kształcie. W dobrej cenie kupiliśmy go w kopalni łupka "Jenków" w woj. dolnośląskim. Mają tam dobry wybór, różne produkty z łupka szarogłazowego, także zajrzyjcie sobie do nich jeśli chcecie mieć niedrogo fajny kamienny murek.
My podczas budowy nie grodzilismy działki. Teraz gdy wiemy na jakiej wysokości musimy wyrównać działkę ( tj po stanie 0) przyjedzie ekipa i zamontuje ogrodzenie ale bez ogrodzenia frontowego żeby nie zniszczyli się podczas dalszych prac.
Na czas budowy wynajęliśmy takie ogrodzenie ( obecnie są wymogi grodzenia budowy).
Konkretnie w tej firmie clipper. Mogę polecić, ceny mają dobre.
Na czas budowy wynajęliśmy takie ogrodzenie ( obecnie są wymogi grodzenia budowy).
Konkretnie w tej firmie clipper. Mogę polecić, ceny mają dobre.
Mamy ogrodzenie panelowe. Początkowo planowaliśmy je postawić jedynie na 3 brzegach ogrodu, a z przodu dać ogrodzenie drewniane albo ogrodzenie kute. W końcu jednak stanęło na ogrodzeniu panelowym. Ogrodzenie takie jest o wiele tańsze i to przeważyło. Róznica cenowa była 1 w stosunku do 4....
Estetyka to oczywiście kwestia gustu, każdemu podoba się co innego. Mi jednak ogrodzenie panelowe na podmurówce bardzo sie podoba. I z tego co czytałem ma sporą wytrzymałość. Poza tym w zeszłym roku puściłem na ogrodzeniu 2 wina jak również 2 powojniki, tak więc o okresie od wiosny do jesieni mam zielony płot.
Ogrodzenia panelowe polecam przejrzeć sobie w Leroy Merlin. W sklepie zamawialiśmy swoje, jestem zadowolony z jego grubości (wbrew pozorom panele metalowe mogą mieć rózne grubości - polecam nie brać tych najcieńszych).

Estetyka to oczywiście kwestia gustu, każdemu podoba się co innego. Mi jednak ogrodzenie panelowe na podmurówce bardzo sie podoba. I z tego co czytałem ma sporą wytrzymałość. Poza tym w zeszłym roku puściłem na ogrodzeniu 2 wina jak również 2 powojniki, tak więc o okresie od wiosny do jesieni mam zielony płot.
Ogrodzenia panelowe polecam przejrzeć sobie w Leroy Merlin. W sklepie zamawialiśmy swoje, jestem zadowolony z jego grubości (wbrew pozorom panele metalowe mogą mieć rózne grubości - polecam nie brać tych najcieńszych).