Dział poświęcony altanom ogrodowym ? ich wykonaniu oraz altanom gotowym. Podpowiedzi jaką altanę wybrać, porady dotyczące prac konserwacyjnych. Rozwiązania konstrukcyjne, pomysły aranżacyjne, informacje jak zbudować altanę.
Miałem w planie zrobić sobie swoją altanę aczkolwiek potrzebowałem dużo materiału. Poszukałem firmy w internecie i znalazłem dudimex napisałem maila i zakupiłem altanę. Altana wygląda dobrze.
Moim zdaniem jeżeli nie za bardzo mamy pomysł i możliwości własnoręcznego wykonania altanki ogrodowej, to konieczne będzie zwrócenie się do profesjonalnej ekipy. Myślę, że jest to najlepsze rozwiązanie.
hej!
chcę postawić dużą altanę (do 35 mkw) na działce gdzie stoi już nasz dom - chciałbym wylać stopy betonowe, zabudować ją całą (z dwóch stron drewnem, z dwóch ścianami szklanymi), będzie ona piętrowa (na górze artresola), wewnątrz mam plan postawić kozę jako ogrzewanie - jakich wytycznych mam się trzymać? jaka odległość od lasu (graniczymy z jednej strony z lasem), jaka od sąsiadów? czy potrzebuję jakichś zezwoleń? dodam jeszcze, że jestem współwłaścicielem działki, nie ma podziału fizycznego domu i działki - proszę o odpowiedź, z góry dziękuję!
Udaj się do urzędu najbliższego i tam udzielą informacji. Powyżej jakiejś wysokości (o ile się nie mylę) i powierzchni konieczne jest zezwolenie. Nie wiem jak z ogrzewaniem, bo teraz pełno programów i zakazów odnośnie pieców itp.
my budowaliśmy sami pergolę do ogrodu, polecam bo wychodzi dużo taniej niż zakup gotowej. samo drewno nie kosztuje dużo, zamówiłem lokalnie a żona bawiła się w malowanie koniecznie impregnatami OSMO, sprawdzone!
Jeżeli altana ogrodowa nie jest odpowiednio zabezpieczona, z
zdecydowanie mogę polecić na przykład impregnat ochronno dekoracyjny Vidaron. Jest dostępny w kilku kolorach, więc spokojne znajdziemy coś dla siebie. Do tego łatwa aplikacja. Drewno będzie estetyczne, jak również dobrze zabezpieczone na przykład przed warunkami i pleśnią
Podstawowym kryterium ograniczającym budowę wiat i altan jest ich powierzchnia, która nie powinna przekraczać 35 m2. Ten konkretny wymiar dotyczy altan, parterowych budynków gospodarczych, garaży, ganków, oranżerii oraz pozostałych budynków rekreacyjnych. Jeśli jednak altana przekracza ten rozmiar, jej budowa wymaga uprzedniego uzyskania pozwolenia na budowę.
Można kupić, ale można też wybudować samemu. Ja chyba bardziej jestem skłonna ku temu drugiemu, ze względu na to, ze potem ma się chyba taką satysfakcje, że cos się fajnego zrobiło