Witam wszystkich,
Zakupiłem basen rozporowy taki na 3900l i przymierzam się do jego rozstawienia ale mam pytanie odnośnie chemii i jej stosowania. Wiem że po zalaniu woda należy zmierzyć pH i ustabilizować na poziomie 7-7.4. Następnie należy dodać chloru i tu właśnie pojawia się moje pytanie. Po pierwsze mam tabletki (były w zestawie) 200g i na opakowaniu pisze ze 1-2 tabletki na 20m3 wody co tydzień. Mój basen ma 3.9m3 więc to oznacza że powinienem podzielić ta tabletkę czy poprostu ta 1 tabletka będzie się dłużej rozpuszczać? Po drugie wiem że trzeba wsadzić tą tabletkę do pływaka ale skoro będzie się ona rozpuszczać nawet do 10 dni to jak z tego korzystac? Rozumiem że nie można się kąpać w basenie i jednocześnie trzymać pływak z tabletka w wodzie? Powinienem wkładać pływak na noc i uruchamiać wtedy pompę? Po trzecie czy pompa powinna chodzić nonstop? Można się kąpać i jednocześnie filtrować wodę?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam,
Adam H
Basen rozporowy - chemia
Moderator: wika001
Re: Basen rozporowy - chemia
Tabletkę dzielisz tak żeby odpowiadała mniej więcej pojemności basenu. Ja zawsze wyciągam ją na czas kąpieli (np. rano a na wieczór wkładam jak basen jest użytkowany w ciągu dnia). Tabletka będzie się tak samo rozpuszczała niezależnie od wielkości basenu, są takie dozowniki w których można regulować przepływ przez nie wody wtedy wkładasz całą tabletkę i ustawiasz odpowiednio dla pojemności basenu przepływ.
Pompa powinna chodzić cały czas zapewnia to najlepszą cyrkulację wody. Ja jednak zawsze na czas kąpieli ją wyłączam w ramach bezpieczeństwa. Mam wyłącznik jakieś 10m od basenu który odcina prąd do pompy.
Pompa powinna chodzić cały czas zapewnia to najlepszą cyrkulację wody. Ja jednak zawsze na czas kąpieli ją wyłączam w ramach bezpieczeństwa. Mam wyłącznik jakieś 10m od basenu który odcina prąd do pompy.