Kupno, czy budowa domu
Moderator: wika001
Re: Kupno, czy budowa domu
Dom:
- mieszkasz z regóły na „zadupiu”( przepraszam jeśli to kogoś obraża)
- wszędzie jedziesz samochodem ( zakupy, wyjście do kina, restauracji, itp.)
- jak masz dzieci w wielu szkolnym to jesteś taksówką
- ogródek to ciągła praca sezonowa No chyba że to lubisz
- brak czynszu i funduszu remontowego czyli ja ci zerwie dach to się sama tym zajmujesz .
My wybraliśmy mieszkanie W Gdańsku
- mieszkasz z regóły na „zadupiu”( przepraszam jeśli to kogoś obraża)
- wszędzie jedziesz samochodem ( zakupy, wyjście do kina, restauracji, itp.)
- jak masz dzieci w wielu szkolnym to jesteś taksówką
- ogródek to ciągła praca sezonowa No chyba że to lubisz
- brak czynszu i funduszu remontowego czyli ja ci zerwie dach to się sama tym zajmujesz .
My wybraliśmy mieszkanie W Gdańsku
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2021, 11:13 przez tetate, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący
Wiadomo, że zawsze lepiej jest zbudować swój dom, bo wtedy wszystko ma się pod kontrolą, jednak nie zawsze jest to możliwe, jeśli chodzi o miejsce. Z mężem zdecydowaliśmy się kupić mieszkanie w ursusie które jest dość ładne, w zielonej i ładnej okolicy, z łatwym dostępem do komunikacji i sklepów. Oboje pracujemy w Warszawie, więc nie wyobrażamy sobie mieszkania gdzie indziej. Jednak na wsi mamy swoją działkę, niedaleko od domu rodziców. Tam spokojnie urządziliśmy własny ogród, z altaną i właśnie budujemy malutki domek letniskowy, co by było gdzie nocować w upalne noce, bo też nie zawsze chcemy wykorzystywać rodziców i ich gościnności. Generalnie jeśli myśli się nad mieszkaniem w mieście, a nie ma możliwości zbudowania domu, a tym bardziej realizacji własnego ogrodu (chociaż czasami taki mały jest możliwy, niektórzy budują też małe szklarnie na balkonach), to warto pomyśleć nad działką, z której będzie mogło się korzystać.
Zawsze pozostaje inna wyjście czyli kupno mieszkania. Wtedy mieszkamy w centrum, na swoim, nie dojeżdżamy 50km do pracy
A tak naprawdę to indywidualna kwestia, bo nie każdy odnajdzie się w domu, nie każdy w bloku.
Pod Wawą w Ząbkach i Markach powstały fajne i doinwestowane osiedla, warto rzucić okiem.

A tak naprawdę to indywidualna kwestia, bo nie każdy odnajdzie się w domu, nie każdy w bloku.
Pod Wawą w Ząbkach i Markach powstały fajne i doinwestowane osiedla, warto rzucić okiem.
U nas z ekipą budowlaną było tyle stresu, że nie wiem czy nie lepiej byłoby jakbyśmy kupili gotowy dom...
A teraz jak to z tym jest? Jak myślicie lepiej kupić działkę i wybudować dom czy jednak kupić już "gotowca"? Niby jest wiele różnych portali jak np. tradebest które mają bazę ofert sprzedaży. Tylko jak się na tym wychodzi?
-
- Zainteresowany
Firma jest na rynku już dość długo więc nie dziwne, że ma ofertę dobrą. Faktycznie ich płytki są dobrze wykonane, równe, zachowuja wymiary więc bez problemu można układać i nie martwić się o efekt końcowy
-
- Początkujący
Firma jest na rynku już dość długo więc nie dziwne, że ma ofertę dobrą. Faktycznie ich płytki są dobrze wykonane, równe, zachowuja wymiary więc bez problemu można układać i nie martwić się o efekt końcowy
finansowo bardziej sie chyba oplaca budowac dom. Z drugiej strony to mnostwo wyrzczen. Trzeba miec dobrych fachowcow, samemu też jest sporo do roboty. Finalnie wychodzi taniej, ale cos za cos
My zdecydowaliśmy się na kupno domu i nie żałujemy. Nasz dom jest przepiękny, a teraz przed świętami w ogóle ma swój urok. Kupiliśmy do naszej sypialni ładną fototapetę, bez problemu ją się położyło.
-
- Zainteresowany
Teraz jest moda na domy parterowe, dużo osób takie buduję, ja będę budowała z mężem parterowy z poddaszem użytkowym, schody mi nie straszne, osobiscie nie podobają mi się parterowe domy i wcale nie są tańsze w budowie, musi Pan porozmawiać sobie z żoną czego oczekujecie mając dom... Ile pokoj, garderoby, ile łazienek itp.
Jesli zastanawiacie się nad niedrogim pokryciem dachowym, polecam wziąć pod uwawgę papę bitumiczną.
Jesli zastanawiacie się nad niedrogim pokryciem dachowym, polecam wziąć pod uwawgę papę bitumiczną.
Obecnie kupić działkę i wybudować mały dom powiedzmy gdzieś na obrzeżach dużego miasta, to jakiś milion złotych, niestety. Za połowę tego kupimy spore mieszkania w centrum miasta, a więc odpada nam połowa kosztów + koszty drogiego jak diabli paliwa, które mieszkając pod miastem czy na wsi będziemy lać do baku co i rusz żeby do tego miasta dojechać. Ja wybrałam mieszaknie, dodam, że nowe mieszkanie z rynku pierwotnego, kupione w KRakowie od Frontonu i nie żałuję. Na dom nie było mnie stać.
Zależy od ceny i stanu
W obecnej sytuacji zdecydowałbym się na kupno domu. Wiem, że budowa pozwala wybudowanie domu takiego jaki chcemy. Jednak aktualnie ceny materiałów budowlanych są tak wysokie, a sytuacja jest tak niepewna, ze moim zdaniem jest to kiepskie rozwiązanie. Budowałem się i wiem ile trzeba na to przeznaczyć czasu oraz nerwów.
Bez względu na to czy budujecie dom czy zdecydowaliście się na kupno gotowego, polecam ubezpieczyć nieruchomość. Szczegolnie od kradzieży. W ostanim czasie w rodzinie miałem kilka takich sytuacji (uratowało ich na szczęście ubezpieczenie). Niezłe warunki takiego ubezpieczenia ma Compensa.
Bez względu na to czy budujecie dom czy zdecydowaliście się na kupno gotowego, polecam ubezpieczyć nieruchomość. Szczegolnie od kradzieży. W ostanim czasie w rodzinie miałem kilka takich sytuacji (uratowało ich na szczęście ubezpieczenie). Niezłe warunki takiego ubezpieczenia ma Compensa.
-
- Początkujący
zdecydowanie stawialabym na kupno domu; teraz prace budowlancow moga cie wyniesc znacniznie wiecej niz kiedys; my sie wlasniwe wprowadzamy. budowalismy dom i ostatnio skończyliśmy montowac odzelazianie wody/ i uwazam ze to byl super pomysl i bedziemy miec bardzo jakosciowa wode; jakbys sie nad tym zastanawial to zdecydowanie polecam 

My kupiliśmy dom poprzez biuro nieruchomości. Profesjonalni agenci z ogromną wiedzą oraz doświadczeniem. Zajeli sie wszelkimi formalnościami i zadbali o bezpieczeństwo transakcji. Jeśli ktoś jest zainteresowany podam namiar na PW.