Solarne czy elektryczne?
Moderator: wika001
Re: Solarne czy elektryczne?
solarne pewnie wychodzą taniej ale sam zakup jest pewnie bardzo kosztowny.
Myslę że możesz zajrzeć do nich ultra-elektro.pl potrafią świetnie doradzić w kwestii doboru odpowiedniego oświetlenia i żarówek. Ceny są naprawdę korzystne a dostawa ekspresowa. Ponadto dysponują blogiem gdzie też zamieszczają wiele cennych porad. Polecam
Solarne są droższe, ale znacznie tańsze w eksploatacji.
Mój kolega ma i sobie chwali. Dostał też dofinanoswanie częściowe
Lampy solarne niestety ale nie dają takiego dobrego oświetlenia. Nadają się do delikatnego oświetlenia balkonow czy do oswietlania ścieżek. Swiecą również jedynie jeśli w ciagu dnia jest ładne słońce Kiedy tego słonca nie ma, nie dadzą wieczorem oświetlenia. Dla mnie jest to dużym problemem.
Obecnie elektryczne oswietlenie działa w technologii ledowej tak wiec jest energooszczedne Za energie do oświetlenia ogrodu nie zapłacicie wiele.
Zerknijcie sobie na te lampy: https://www.elampy.pl/slupki-oswietleni ... -nero.html

Obecnie elektryczne oswietlenie działa w technologii ledowej tak wiec jest energooszczedne Za energie do oświetlenia ogrodu nie zapłacicie wiele.
Zerknijcie sobie na te lampy: https://www.elampy.pl/slupki-oswietleni ... -nero.html

Tego typu lampy solarne są bardzo praktyczne.
-
- Początkujący
Odradzam solarne. Wypróbowałem przez rok porównując z elektrycznymi. Lampa 500 Watt zakupiona w ledyeva.pl świeci gorzej niż lampy 100 Watt zakupione w sieciówce i zainstalowane obok tej lampy. Pomyłka totalna. Nie polecam. Te 500 Watt to nie wiem czego ma dotyczyć? Nie lampy LED. Opinie na ich stronie są przez nich moderowane - mój wpis nie pojawił się. Zwykła 100 Watt na prąd daje lepsze światło - poza tym - pomimo całodniowego ładowania w super słoneczny dzień - solar zgasł po 4h ciągłego, nocnego świecenia i to w środku lata. Porażka