Biznes na wsi
Moderator: wika001
Re: Biznes na wsi
Pamiętaj, aby w całym biznesplanie umieścić również reklamę.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2019, 11:09 przez ogrod876, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zainteresowany
Dokładnie, reklama, odpowiednie oprogramowanie i inne tego typu kwestie mają spory wpływ na powodzenie biznesu. Moim zdaniem obecnie nie ma znaczenia, czy jest to biznes na wsi, czy w mieście skoro wiele dzieje się przez internet. Dlatego warto zainwestować chociażby w projektowanie aplikacji. Ten temat warto oddać w ręce specjalistów w tej branży. Pomogą oni dobrać najlepsze rozwiązania w danej branży biorąc również pod uwagę indywidualne potrzeby każdego przedsiębiorcy.
Warto zrobić rozeznanie na lokalnym rynku, pomoże to ustalić na co jest zapotrzebowanie. Co do założenia firmy, to aby ograniczyć koszty można zlecić część rzeczy innym firmom, część można wykonać samemu, np. księgowość - wygodnie robi się to przez internet.
Jeśli chodzi o biznes na wsi, to chyba najlepszą propozycją będzie po prostu sklep spożywczy, bo takowy na wsi zawsze jest potrzebny, aby nie jechać specjalnie do miasta po najbardziej potrzebne rzeczy. Co w takim sklepie jest potrzebne, aby go otworzyć? Przede wszystkim wyposażenie gastronomiczne, które może zapewnić producent mmgastro czyli jeden z najlepszych.
Co sprzedajecie?
-
- Początkujący
to, że firma ma być na wsi może mieć jeszcze jeden atut - wiele takich nowych biznesów jest dotowanych (często jest to uzależnione od lokalizacji). Nie wiem jak to teraz wygląda, ale warto popytać.
ja mieszkam na wsi i powiem szczerze, że tu się głównie przyda więcej klinik. Ostatnio na usuwanie niewyrośniętych ósemek musiałam jechać dwie godziny w jedną stronę do większego miasta 

Moja koleżanka odziedziczyła po dziadkach gospodarstwo i zrezygnowała z pracy w korporacji i zaczęła uprawiać rolnictwo ekologiczne , hoduję kurki na eko jajeczka, ma swoje krowy i robi sery i inne wyroby. Ostatnio podjęła nawet współpracę z firmą i kupuje od nich jakieś dodatki paszowe właśnie dla krów.
-
- Początkujący
Każdy biznes wiąże ze sobą masę dokumentów, rozliczeń i innych papierów. Zakładając firmę nie miałam pojęcia, że będzie tego aż tak dużo. Teraz pracujemy na programie mga tech, dzięki któremu nie mamy problemu z wystawianiem nawet najbardziej skomplikowanych faktur.
Czym zajmuję się Wasza firma? Z pewnością znajdą się tu osoby poszukujące sprawdzonego sprzętu. Polecam Wam hafciarka wieloigłowa, jest to strona na której znajdziecie rozbudowaną ofertę związaną z maszynami do haftu.
Wracając do tematu reklamy, polecam zastanowić się nad oklejeniem samochodu.
Na wsi są większe szanse na dofinansowania.
Co do kwestii podatkowych, to polecam pogadać z nimi - https://sastax.pl/
Co do kwestii podatkowych, to polecam pogadać z nimi - https://sastax.pl/
Ostatnio zmieniony 16 gru 2024, 12:54 przez zypa, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślę, że na pewno warto spróbować. Tylko trzeba się odpowiednio przygotować i wiedzieć jaka jest konkurencja, jakie są wymagania rynku itd. Ale na pewno jeżeli masz takie możliwości, to postaw na coś swojego.