Ogrody zimowe
Moderator: wika001
Re: Ogrody zimowe
Ogrody zimowe tez mają swój urok
Jednak zdecydowanie wolę kolory wiosny i lata
Już niebawem będziemy się cieszyć cieplejszym odcieniami 
-
SaunyDoPocenia
- Zainteresowany

Kwestia gustu, akurat mi osobiście również bardzo podobają się ogrody zimowe, jeżeli tylko mamy miejsce na to aby je urządzić i zagospodarować to czemu nie 
Przecież w ogrodzie zimowym masz bardzo duże możliwości, jeśli chodzi o sadzenie roślin. Może nie zasadzisz wszystkich kwiatów, ale stworzenie kwiatowego zakątka w ciepłych barwach nie powinno być problemem...
Drodzy forumowicze, ogród zimowy to wprost idealne miejsce do uprawy roślinek każdego rodzaju. Możliwości jest bardzo wiele.. głównie dzięki świetnemu dostępowi do promieni słonecznych
Pragnę zaznaczyć, że pierwotną funkcją ogrodów zimowych zwanych niegdyś "oranżeriami" była właśnie hodowla egzotycznych roślin – cytryn i pomarańczy (skąd też nazwa oranżeria
) Powstawały głównie od strony południowej, aby promienie słoneczne odpowiednio naświetlały pomieszczenie. Początków oranżerii można doszukać się juz w XVII wieku..
Zachęcam do poczytania więcej o historii oranżerii (dzisiaj zwanych ogrodami zimowymi) na blogu: Historia oranżerii
Pragnę zaznaczyć, że pierwotną funkcją ogrodów zimowych zwanych niegdyś "oranżeriami" była właśnie hodowla egzotycznych roślin – cytryn i pomarańczy (skąd też nazwa oranżeria
Zachęcam do poczytania więcej o historii oranżerii (dzisiaj zwanych ogrodami zimowymi) na blogu: Historia oranżerii
-
Czternaście
- Początkujący

A czy poza stołem, krzesłami i roślinnością coś wprowadzacie do swoich ogrodów zimowych? Kurczę, ja nie chciałabym zrobić z tego pomieszczenia kolejnej jadalni... prędzej myślałam o kąciku wypoczynkowym. Czy ktoś aranżował taki ogród zimowy z fotelem, podnóżkiem, biblioteczką i dywanem? Marzy mi się coś takiego bardzo...
W zasadzie fotel z podnóżkiem mam z Ikei, dywan zamówiłam w topworld, ale brakuje mi jeszcze biblioteczki. I tu pytanie - stolarz i biblioteka na zamówienie czy gotowiec z sieciówki?
Na pewno musisz też dbać o swój ogród zimowy od zewnętrznej strony. Mam na myśli mycie paneli, z których jest on zbudowany.
-
damian488778
- Początkujący

Moim zdaniem każdy ogród zimowy bardzo ładnie wygląda.Sam ostatnio byłem w jednym bardzo pięknym ogrodzie.
Japońskie ogrody zimowe - to jest coś pięknego. Przejrzyjcie dowolne aranżacje. Niestety nie każdy ma dostęp do takiej przestrzeni, jakiej taki ogród wymaga 
MieSZk pisze:Japońskie ogrody zimowe - to jest coś pięknego. Przejrzyjcie dowolne aranżacje. Niestety nie każdy ma dostęp do takiej przestrzeni, jakiej taki ogród wymaga
Zgadzam się
Jak ktoś dobrze rozplanuje taki ogród, to zimą potrafi wyglądać nawet lepiej niż latem 
-
iiizabellla
- Początkujący

Sąsiedzi w tym roku zrobili sobie taki ogród zimowy i już mnie namawiają... Nie wiem, być może też zainwestuję w taki ogród ;D
Teraz jest jakaś moda na ogrody, ale nic dziwnego są super. Nie dość że ładne to jeszcze funkcjonalne, też mam w planach wybudować. Problem tylko, że jest pełno propozycje, projektów, kreacji i zdecydować sie to troche cięzko 
Rozwiązania proekologiczne w dalszym ciągu zyskują na popularności. Ostatnio dużo mówiło i pisało się o Białymstoku i ich pasach kwiatowych, założonych na trawnikach przy głównych drogach w mieście 
-
JanStorczyk
- Początkujący

Ogród zimowy to ciekawy pomysł, ja swoje inspirację czerpię ze strony firmy Green Solutions jeśli ktoś by był zainteresowany 
-
sarnecki.p
- Początkujący

Jeżeli marzy ci się ogród zimowy to polecam skontaktować się z firmą, która oferuję takie własnie budowy. Jestem zdania, że do takich ogrodów trzeba zatrudnić profesjonalistów.