Jak oświetlić skalniak?
Moderator: wika001
Re: Jak oświetlić skalniak?
To prawda, z okablowaniem zawsze jest problem, ale jestem pewien, że dobry elektryk sobie poradzi. Co prawda akurat nie przy robieniu oświetlenia skalniaka, ale korzystałem raz z usług firmy GDUR z Poznania i mogę z czystym sercem polecić. Z tego co pamiętam to elektryk Poznań Grunwald, w sensie, że na pewno obsługują tę dzielnice, ale prawdopodobnie i całe miasto i robią dosłownie wszystko, co związane z elektryką.
Ja też sądzę, że najlepiej do tego wezwać elektryka. Praca specjalisty na pewno będzie się profesjonalnie prezentować. Nie wiem, gdzie mieszkacie, ale we Wrocławiu miało mogę polecić firmę Klaumar Elektro. Mają bardzo profesjonalne podejście do tego co robią.
Na pewno będzie trzeba jakoś dociągnąć prąd do tego skalniaka. Myśleliście już o tej kwestii? Sądzę, że dobrą opcją może być na przykład profesjonalny przedłużacz. Zajrzyj na stronę producenta takich sprzętów - firmy sce24 - i tam poszukaj tego typu elementów.
-
- Początkujący
Mi się podoba takie punktowe oświetlenie - małe lampki, umieszczane w ziemi albo na skalniaku zasilane bateriami słonecznymi. Nie dają one może wybitnie dużo światła, ale przy odpowiedniej aranżacji dają naprawdę piękny efekt 

Nad taką sprawą na pewno trzeba się zainteresować. Takie jest moje zdanie.
Na pewno idealnym rozwiązaniem byłoby od razu przeprowadzić kabel pod ziemią. Nie znam się jak on musiałby być przeprowadzony, by nie dostała się do niego woda. Jeśli tego nie zrobiliśmy , to może dałoby radę podłączyć lampy pod przedłużacze na bębnie. Trzeba jednak też uważać by odpowiednio podłączyć. Może najlepiej poprosić elektryka, by to zrobił. Ja to od dziecka mam pietra przed prądem.
Mam zrobione to praktycznie tak samo jak opisałeś. Dodatkowo ustawione mam jeszcze lampy z panelami słonecznymi. Dużo światła co prawda to one nie dają, ale zawsze cośVivre pisze:Na pewno idealnym rozwiązaniem byłoby od razu przeprowadzić kabel pod ziemią. Nie znam się jak on musiałby być przeprowadzony, by nie dostała się do niego woda. Jeśli tego nie zrobiliśmy , to może dałoby radę podłączyć lampy pod przedłużacze na bębnie. Trzeba jednak też uważać by odpowiednio podłączyć. Może najlepiej poprosić elektryka, by to zrobił. Ja to od dziecka mam pietra przed prądem.
Zawsze wybieram specjalistów z polecenia. Ostatnio znajomy polecił mi elektryka z wrocławia http://elektryk24wroclaw.pl . Muszę przyznać, że pan Bartosz bardzo profesjonalnie wykonał całą instalację elektryczną w moim mieszkaniu.
-
- Aktywny
Obecnie mam wokół oczka oraz na skalniaku lampki ledowe słoneczne. Całkiem sprawnie nawet funkcjonowały ale mam zamiar coś lepszego zrobić.
-
- Początkujący
- Kontakt:
Lampy słoneczne ile są dobre świecą i do rana. Jak ktoś napisał że kilka godzin, czyli kilka godzin np do północy, dalej idziemy spać i tak ich nie widzimy;)
W skalniaku świetnie sprawdzi się oświetlenie punktowe, które wyeksponuje konkretne elementy dodając całości wyjątkowego charakteru.