Co posadzić przy ogrodzeniu
Moderator: wika001
Re: Co posadzić przy ogrodzeniu
Iglaki prezentują sie nader dobrze i są zimozielone. Tuje nadają się do posadzenia przy ogrodzeniu ale rdest wiosną i latem ładnie rozrosniety też pieknie wygląda.
-
- Początkujący
Jeśli chcesz, aby Twoje iglaki rosły zdrowo używaj nawozów SUBSTRALa np. Osmocote do IGLAKOW 
Będzie z nich świetny żywopłot czy też ogrodzenie!:)

Będzie z nich świetny żywopłot czy też ogrodzenie!:)
Mój sąsiad ma cisy a ja miałam kiedyś pnącza. Oba fajnie wyglądały. Pod pnącza dałam po prostu siatkę z fulo.pl i dobrze to wyglądało.
-
- Aktywny
Moim zdaniem pnącza są naprawdę super. Można z nich robić nawet ciekawe kompozycje z innymi roślinami. Szczególnie fajne są wiciokrzewy można nimi dobrze zasłonić ogrodzenie.
miało być ogrodzenia, miał być żywopłot.. a jest walka z dłużnikami
-
- Początkujący
Ja na wiosnę posadziłam żywopłot. Zobaczymy, czy coś z tego będzie 

Żywopłot albo tuje. Pamiętaj o ich pielęgnacji: nawożeniu i stosowaniu środków ochrony roślin. Do tui polecam ten nawóz długodziałający do iglaków - bardzo długo działa i daje widoczne efekty.
Może klasycznie, tuje? ;P
-
- Zainteresowany
Tuje to bardzo popularny i sprawdzony sposób na dodanie ogrodzeniu estetyki. Buk czerwony jest znacznie rzadszy i on również doda uroku ogrodowi z zewnątrz. Rdesty i inne rośliny także pomogą.
polecam ci specjalistę od ogrodów, działa na terenie wielkopolski, ma świetne pomysły na zaaranżowanie ogrodu
- sekretna ogrodniczka
- Początkujący
Przy ogrodzeniu można tak naprawdę posadzić wszystko
Wybór gatunku uzależniony jest wyłącznie od: nasłonecznienia stanowiska, szerokości rabaty, sezonowości roślin i funduszy.
Najczęściej sadzone są rośliny zimozielone, które są reprezentacyjne przez cały sezon. Dla osób, które lubią różnorodność barw polecam rośliny liściaste np. buk, grab lub dąb, które świetnie nadają się na szpalery formowane. Jeśli natomiast mamy mało miejsca to doskonałym rozwiązaniem są pnącza: zimozielony bluszcz lub zmieniający barwę winobluszcz

Najczęściej sadzone są rośliny zimozielone, które są reprezentacyjne przez cały sezon. Dla osób, które lubią różnorodność barw polecam rośliny liściaste np. buk, grab lub dąb, które świetnie nadają się na szpalery formowane. Jeśli natomiast mamy mało miejsca to doskonałym rozwiązaniem są pnącza: zimozielony bluszcz lub zmieniający barwę winobluszcz

A może coś pnącego? Powojnik? Bluszcz? Róża pnąca?
-
- Aktywny
Bluszcz do miejsca cienistego, róża pnąca i powojniki do słonecznego. Wybierając kilka różnych roślin można zrobić fajną kompozycje.
W moim ogródku nie może zabraknąć owoców. Po co mam kupować, skoro mogę mieć je z własnej uprawy. Dzieciaki je uwielbiają borówki . Nie miałem więc innego wyjścia jak posadzić takowe. Kupiłem sadzonki z gospodarstwa ogrodniczego.
Przy ogrodzeniu zdecydowanie tuje. Oczywiście w ogrodzie nie może zabraknąć owoców ani warzyw. Te z własnej uprawy mają zupełnie inny smak! Oprócz owoców i warzyw warto zainwestować również we własny ogródek ziołowy