Warzywa, owoce i zioła z własnego ogródka ? co zrobić, by z naszego ogrodu zebrać bogate plony? Jeśli szukasz informacji na temat konkretnych gatunków, albo poszukujesz inspiracji ? zajrzyj do tego działu.
Zawsze jest takie ryzyko, niezależnie od tego na jakie rośliny się zdecydujemy, dlatego lepiej jeżeli nie mamy zwierząt, wtedy na balkonie nie ma nam ich kto rozkopać. Oprócz pomidorków można spokojnie hodować zioła, szczypiorek, bazylię, miętę itd.
Ja poza typowymi ziołami (pietruszka, bazylia, szczypiorek) uprawiam stewię. To doskonała roślina, która sprawdza się w roli zamiennika cukru. Można za jej pomocą dosładzać napoje oraz np. sałatki owocowe. Polecam każdemu.
Ja jak zaczęłam uprawę na balkonie to pierwsze co to zainwestowałam w siatkę z fulo.pl bo miałam pełno ptaków, które upodobały sobie mój balkon i pewnie wszystkie nasiona by mi wyjadały
Też chciałabym pakiet ziół i kwiatów w domu na balkonie, niestety nie wiem, na co się zdecydować. W sklepie cebulki-kwiatowe.pl znalazłam nasiona ziół i kwiatów, które mogłyby fajnie się prezentować, ale mam małe mieszkanie i ograniczony wybór. Może podpowiecie, co warto sadzić na balkonie na wschodniej stronie?
Jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem nasion konopi to polecam zajrzeć na stronę green-seeds.pl możecie tam zakupić nasiona marihuany, które pochodzą bezpośrednio od producentów lub z dużych banków nasion, które gwarantują ich wysoką niezmienną jakość. Takie rośliny może kojarzą się nam nie najlepiej ale pamiętajmy, że mają one dużo właściwości leczniczych. O tym na stronie też można poczytać. Polecam.
Uwielbiam pyszne, rosnące w słońcu owoce. W tym roku na moim balkonie rosną poziomki, truskawki, porzeczki i borówki. Później wypełniam nimi blender do smoothie i cieszę się jedwabistym smakiem!
Jak ktoś ma mało miejsca w mieszkaniu, to zdecydowanie polecam balkonik (a nawet parapet) z ziołami. Zioła lecznicze nie tylko ładnie wyglądają, ale też mogą się przy okazji przydać, nie tylko jak jesteśmy chorzy, ale np. do przyprawiania. Niektóre zioła też kwitną i co najważniejsze (przynajmniej dla mnie ) też pachną przepięknie.