Wychodzi taniej. Ja próbowałem tych cudów techniki i właśnie też sąsiedzi się denerwowali. Siatki zlikwidowały problem.konrad.ihnatowicz pisze:Potwierdzam. Jak masz sąsiadów wrażliwych na odstraszacze i huki to lepiej założyć siatkę. Wyjdzie taniej i będzie skuteczniej
Wino z aronii
Moderator: wika001
Re: wino z aronii
Re: wino z aronii
U mnie też się siatki sprawdziły
Re: wino z aronii
a macie jakieś prosty przepis na takie wino? Dawno temu piłem coś takiego i całkiem niezłe było.
Re: wino z aronii
@Lunatyczka podawała wcześniej przepis z babcinego zeszytu 
"Do balonu [ takie specjalny pojemnik do robienia wina] należy wrzucić 1/3 lub 1/2 objętości owoce aronii. Na jeden litr wody trzeba dodać około 25 dag cukru (najlepiej cukier dodawać w dwóch ratach). Owoce zalewa się wodą przegotowaną z cukrem - ostudzoną. Dodać rozpuszczone wg. przepisu drożdże winne lub przygotowaną matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 - 4 miesiącach fermentacji przelać wino do innej butli, aby się ustało. Po następnych 3 - 4 miesiącach można młode wino z aronii (czerwone) ściągać znad osadu do butelek."
A mnie korci, żeby spróbować aronii w rumie
- http://www.e-ogrodek.pl/a/aronie-w-rumie-8214.html Czy ktoś z Was korzystał z podobnego przepisu i może podzielić się wrażeniami?

"Do balonu [ takie specjalny pojemnik do robienia wina] należy wrzucić 1/3 lub 1/2 objętości owoce aronii. Na jeden litr wody trzeba dodać około 25 dag cukru (najlepiej cukier dodawać w dwóch ratach). Owoce zalewa się wodą przegotowaną z cukrem - ostudzoną. Dodać rozpuszczone wg. przepisu drożdże winne lub przygotowaną matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 - 4 miesiącach fermentacji przelać wino do innej butli, aby się ustało. Po następnych 3 - 4 miesiącach można młode wino z aronii (czerwone) ściągać znad osadu do butelek."
A mnie korci, żeby spróbować aronii w rumie

Re: wino z aronii
ja niestety przepisu nie mam ale bardzo lubie. Rodzice kiedys takie robili.
-
- Początkujący
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 kwie 2016, 16:51
Re: wino z aronii
a jak później przetrzymywać takie wino? gdzieś w jakimś ciemnym i chłodnym miejscu? czy temp. pokojowa wystarczy?
Re: wino z aronii
Robienie wina to fajne hobbydigidongi11 pisze:a jak później przetrzymywać takie wino? gdzieś w jakimś ciemnym i chłodnym miejscu? czy temp. pokojowa wystarczy?

"Leżakujące wino wciąż dojrzewa. W tym procesie wymaga przede wszystkim stabilnych i niezmiennych warunków otoczenia: stałej temperatury na poziomie ok. 8–14°C, wilgotności 60–70% i zaciemnienia. "
Całość znajdziesz tutaj - http://regiodom.pl/portal/ogrod/aranzac ... jej-budowe
A tak swoją drogą chciałabym mieć taką piwniczkę na wino - choćby kupne

Budowanie twórcze jest 

Re: wino z aronii
Wino z Aronii jest bardzo dobre w pełni polecam, jest pyszne i lekko cierpkie,ale też musi trochę leżakować niestety jakis rok, żeby w pełni nadawało się do wypicia 

Re: wino z aronii
Nie robiłam nigdy wina z aronii. Zawsze przygotowuję tylko sok.
Re: wino z aronii
Witam.
Mam kilka pytań odnośnie wina z aronii.
Planuję zrobić winko w gąsiorze 15l -docelowo tyle ma być (i 5l pod dolewki). Nastaw i obliczenia chcę zrobić na 17l z racji późniejszych ubytków przy zlewaniu (bym wino podczas dojrzewania miał nastawione pod korek), chyba słusznie?. Chciałbym zrobić wino półsłodkie na ok 15-16%. Mam w tej chwili do dyspozycji 13kg owoców aronii zebranych na działce (umytych i obranych ze szczypułek), które leżą już od wczoraj w zamrażalce, więc mam jeszcze trochę czasu na obranie odpowiedniej strategii
. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie, czy fermentować w miazdze (mam do dyspozycji 30l fermentator biowinowski) jeżeli tak to przez jaki czas i czy w przypadku takiej fermentacji wlewa się cały uprzednio przygotowany zaczyn drożdzowy czy jakąś jego część pozostawia i wlewa już do balona po odsączeniu owoców. Czy może nie fermentować w miazdze tylko po rozmrożeniu pozyskać sok, z racji dużej ilości garbników w aronii (nie mam praski, sok bym pozyskiwał za pomocą własnych rąk i tetry), dodawać pektopol? (jeżeli wpływa na smak wolałbym go uniknąć).
Pytanie drugie czy taka ilość owoców wystarczy na 17l nastawu? Jaką szacunkową ilość soku uzyskam z tych 13kg?
Jeżli będzie za mało mógłbym dokupić jeszcze pare kg.
Pytanie trzecie, jakich drożdzy najlepiej użyć? Mam na stanie burgundy od Zamojskich (sypkie z suszu) i burgund z biowinu (płynne do namnożenia), malaga od Zamojskich. Wykorzystać któreś z tych czy może zakupić inne badziej dedykowane pod aronie.
Teraz obliczenia czysto teoretyczne (nie znam ilości soku jaki uzyskam) -zakładana moc 16% ,nastaw 17l:
-sok z aronii 6 l (założyłem około 45% wydajność wyciskania)
-woda 8,5l w której rozpuszczę
-cukier 4,1 kg
-drożdze + pożywka
Pytanie czwarte (na razie czysto teoretyczne), czy taka ilość soku 6l w stosunku do ilości syropu cukrowego 11l to nie za mało na półsłodkie 15-16%.
Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc.
Mam kilka pytań odnośnie wina z aronii.
Planuję zrobić winko w gąsiorze 15l -docelowo tyle ma być (i 5l pod dolewki). Nastaw i obliczenia chcę zrobić na 17l z racji późniejszych ubytków przy zlewaniu (bym wino podczas dojrzewania miał nastawione pod korek), chyba słusznie?. Chciałbym zrobić wino półsłodkie na ok 15-16%. Mam w tej chwili do dyspozycji 13kg owoców aronii zebranych na działce (umytych i obranych ze szczypułek), które leżą już od wczoraj w zamrażalce, więc mam jeszcze trochę czasu na obranie odpowiedniej strategii

Pytanie drugie czy taka ilość owoców wystarczy na 17l nastawu? Jaką szacunkową ilość soku uzyskam z tych 13kg?
Jeżli będzie za mało mógłbym dokupić jeszcze pare kg.
Pytanie trzecie, jakich drożdzy najlepiej użyć? Mam na stanie burgundy od Zamojskich (sypkie z suszu) i burgund z biowinu (płynne do namnożenia), malaga od Zamojskich. Wykorzystać któreś z tych czy może zakupić inne badziej dedykowane pod aronie.
Teraz obliczenia czysto teoretyczne (nie znam ilości soku jaki uzyskam) -zakładana moc 16% ,nastaw 17l:
-sok z aronii 6 l (założyłem około 45% wydajność wyciskania)
-woda 8,5l w której rozpuszczę
-cukier 4,1 kg
-drożdze + pożywka
Pytanie czwarte (na razie czysto teoretyczne), czy taka ilość soku 6l w stosunku do ilości syropu cukrowego 11l to nie za mało na półsłodkie 15-16%.
Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc.
Re: wino z aronii
bardzo ważne są mocno dojrzałe, soczyste owoce 

Re: wino z aronii
Cóż u mnie w tym roku ocet, nie zawsze się udaje. Nie wiem od czego to zależy 

-
- Początkujący
- Posty: 7
- Rejestracja: 09 lip 2018, 19:36
Re: wino z aronii
Nigdy nie przepadałam za aronią, ale myślę, że przerobiona na domowe wino, może być rewelacyjna 

Re: wino z aronii
Uwielbiam domowe wina! Nigdy nie piłam takiego z aronii, ale opowiadacie na tyle przekonująco, że namówię tatę, żeby przyrządził z tego owocu. 

Re: wino z aronii
Ja z aronii preferuje jednak aroniówkę
Pycha!
