Rośliny na skalniak
Moderator: wika001
Re: rośliny na skalniak
Z jednej strony szkoda, że wszystko tak powoli rośnie, ale z drugiej też możemy obserwować postępy z dnia na dzień i czerpać z tego ogromną satysfakcję, urządzając jednocześnie przy tym wszystko tak jak chcemy 

na słoneczne miejsce idealnie nadaje się lawenda i kocimiętka

- 
				Rabarbarek999
- Aktywny 
Ja mam na skalniaku maczek kalifornijski kilka rojników i taką ciekawą trawę https://www.podkarpackiesady.pl/pl/p/Ko ... AZURIT/687 wygląda to bardzo interesująco.

Jak dla mnie najlepszymi rozwiązaniami na skalniak są Maciejka i Kocimiętka - ładnie pachną i prezentują się na skalniaku.

U nas na skalniaku rośnie wszystko  Fajnie to wygląda. Zawsze na wiosnę zaczyna się robić kolorowo. Teraz zastanawiam się nad wysypaniem ścieżek wokół skalniaków korą z allegro https://allegro.pl/kategoria/podloza-kora-126192 Wybór jest duży a ceny bardzo atrakcyjne. Co sądzicie o takim pomyśle? Nie chcę zeby ścieżki były z kostki albo wysypane kamyczkami. Bez niczego też średnio to wygląda.
 Fajnie to wygląda. Zawsze na wiosnę zaczyna się robić kolorowo. Teraz zastanawiam się nad wysypaniem ścieżek wokół skalniaków korą z allegro https://allegro.pl/kategoria/podloza-kora-126192 Wybór jest duży a ceny bardzo atrakcyjne. Co sądzicie o takim pomyśle? Nie chcę zeby ścieżki były z kostki albo wysypane kamyczkami. Bez niczego też średnio to wygląda.

Fajnie to wygląda. Zawsze na wiosnę zaczyna się robić kolorowo. Teraz zastanawiam się nad wysypaniem ścieżek wokół skalniaków korą z allegro https://allegro.pl/kategoria/podloza-kora-126192 Wybór jest duży a ceny bardzo atrakcyjne. Co sądzicie o takim pomyśle? Nie chcę zeby ścieżki były z kostki albo wysypane kamyczkami. Bez niczego też średnio to wygląda.
 Fajnie to wygląda. Zawsze na wiosnę zaczyna się robić kolorowo. Teraz zastanawiam się nad wysypaniem ścieżek wokół skalniaków korą z allegro https://allegro.pl/kategoria/podloza-kora-126192 Wybór jest duży a ceny bardzo atrakcyjne. Co sądzicie o takim pomyśle? Nie chcę zeby ścieżki były z kostki albo wysypane kamyczkami. Bez niczego też średnio to wygląda.- 
				trefnoknus
- Początkujący 
skalniaki są świetne. Ale kurczę, jak zaplanować skalniak, żeby co chwilę nie siedzieć i nie pielić?

cherrylady pisze:Witaj,
podam Ci najpopularniejsze rośliny na skalniak wraz z ich okresem kwitnienia:
Bergenia (kwicień-maj)
bodziszek czerwony (maj-sierpień)
czosnek skalny (czerwiec-lipiec)
cymbalaria bluszczyko wata (maj-wrzesień)
dąbrówka (maj-czerwiec)
dziewięćsił (lipiec-wrzesień)
dzwonek karpacki (czerwiec-sierpień)
głowienka (maj-lipiec i wrzesień)
goździk postrzępiony (maj-czerwiec)
kuklik szkarłatny (maj-sierpień)
kokorycz żółta (maj-październik)
łyszczec rozesłany (maj-sierpień)
macierzanka (czerwiec-sierpień)
pięciornik alpejski (maj-czerwiec i wrzesień)
pokoślin baldaszkowaty (lipiec-sierpień)
smagliczka Wulfena (maj-lipiec)
szarotka (czerwiec-sierpień)
ukwap dwupienny (maj-lipiec)
zawciąg (maj-październik)
żagwin ogrodowy (kwiecień-maj)
Świetna lista
 Szukałam czegoś takiego bo fajnie mieć tak dobrane rośliny, żeby co miesiąc kwitło coś innego
 Szukałam czegoś takiego bo fajnie mieć tak dobrane rośliny, żeby co miesiąc kwitło coś innego 
Ja korzystałem z tej ściągawki http://www.e-ogrodek.pl/poradnik-ogrodn ... -1380.html
Zaplanowałem kaskadowo poziomy i wyszło całkiem fajnie

Zaplanowałem kaskadowo poziomy i wyszło całkiem fajnie

- 
				Rabarbarek999
- Aktywny 
Tez jestem dopiero w trakcie budowania skalniaka, chcę go połączyć z małym oczkiem wodnym.

Re: Rośliny na skalniak
macie świetne pomysły  podczytuje was i przyznam że się inspiruję,  też planuje skalniaka z oczkiem wodnym, projektuje sam z kontrolą znajomego architekta zieleni:)
 podczytuje was i przyznam że się inspiruję,  też planuje skalniaka z oczkiem wodnym, projektuje sam z kontrolą znajomego architekta zieleni:)

podczytuje was i przyznam że się inspiruję,  też planuje skalniaka z oczkiem wodnym, projektuje sam z kontrolą znajomego architekta zieleni:)
 podczytuje was i przyznam że się inspiruję,  też planuje skalniaka z oczkiem wodnym, projektuje sam z kontrolą znajomego architekta zieleni:)- 
				marzenka78
- Początkujący 
Ja mam na skalniaku pełno rojników. Wyglądają dosyć fajnie tylko strasznie szybko się rozrastają i muszę je jakoś opanować. 
Macie może jakieś pomysły?
Marzena

Macie może jakieś pomysły?
Marzena
- 
				annamaslowska
- Zainteresowany 
magda_mm pisze:Mój skalniak znajduje się na otwartym i nasłonecznionym miejscu i chciałabym posadzić na niej roślinki różne takie które będą ładnie wyglądały przez większość roku, proszę poradźcie jakie będą się nadawały.
muszą to być rośliny mało wymagające i warto pomyśleć o nawadnianiu i pociągnąć do skalniaka wodę
- 
				KarolZ1985
- Zainteresowany 
Ja dwa lata temu zakładałem ogród z pomocą firmy i powiem wam, że pięknie zrobili mi ogród z zrobili bardzo ładne oczko wodne. Teraz co jakiś czas zamawiam ich, żeby na nowo coś odświeżyli w naszym ogrodzie.