Pies w ogrodzie
Moderator: wika001
Pies w ogrodzie
Jak zabezpieczyć rosliny przed psami?

Re: Pies w ogrodzie
Mam ten sam problem, żywopłot posadziłem w odpowiedniej odległości od siatki aby psy mogły sobie swobodnie latać, większość roślin ogrodziłem sobie płotkiem...nie mam jedynie sposobu na utrzymanie trawnika...więc co roku dosiewam trawę.

- 
				klaudia_pol
- Początkujący 
Najlepszym sposobem zapobiegania takim szkodom jest częste wychodzenie z psem na spacer  W ten sposób zwierzę będzie miało szansę wyładować energię, a także nauczyć się, że psia ubikacja znajduje się poza terenem ogrodu
 W ten sposób zwierzę będzie miało szansę wyładować energię, a także nauczyć się, że psia ubikacja znajduje się poza terenem ogrodu  Jeżeli pomimo spacerów pies siusia w ogrodzie, warto postarać się, by szkody z tego powodu były jak najmniejsze.
 Jeżeli pomimo spacerów pies siusia w ogrodzie, warto postarać się, by szkody z tego powodu były jak najmniejsze.
Kiedy zauważymy, że pies zasiusiał trawnik lub "podlał" krzew czy drzewko, ewentualne szkody można zminimalizować, obficie polewając to miejsce wodą.

W ten sposób zwierzę będzie miało szansę wyładować energię, a także nauczyć się, że psia ubikacja znajduje się poza terenem ogrodu
 W ten sposób zwierzę będzie miało szansę wyładować energię, a także nauczyć się, że psia ubikacja znajduje się poza terenem ogrodu  Jeżeli pomimo spacerów pies siusia w ogrodzie, warto postarać się, by szkody z tego powodu były jak najmniejsze.
 Jeżeli pomimo spacerów pies siusia w ogrodzie, warto postarać się, by szkody z tego powodu były jak najmniejsze.Kiedy zauważymy, że pies zasiusiał trawnik lub "podlał" krzew czy drzewko, ewentualne szkody można zminimalizować, obficie polewając to miejsce wodą.
Jeśli pies jest młody to da się go wytresować tak, żeby nie niszczył roślin i załatwiał swoje potrzeby w wyznaczonej części ogrodu. Ale przede wszystkim popieram to co napisała Klaudia, trzeba zapewnić psiakowi dużo ruchu na spacerach 

oj, to nie takie proste nauczyć psa załatwiania się w wyznaczonym w ogrodzie miejscu, to nie kot, który pójdzie do kuwety  Ja swojego próbuję oduczyć niszczenia roślin w ogrodzie, ale z miernym skutkiem.
  Ja swojego próbuję oduczyć niszczenia roślin w ogrodzie, ale z miernym skutkiem.

Ja swojego próbuję oduczyć niszczenia roślin w ogrodzie, ale z miernym skutkiem.
  Ja swojego próbuję oduczyć niszczenia roślin w ogrodzie, ale z miernym skutkiem.Re: Pies w ogrodzie
Moim zdaniem nie takich rzeczy można nauczyć psa. Mój potrafił pokazać charakterek, ale podczas wizyty u psiego fryzjera dowiedziałam się, że zawsze znajdzie się sposób. Zapisaliśmy się do szkoły dla niesfornych psiaków i faktycznie są efekty. Po prostu trzeba wiedzieć, jak z takim psem pracować

- 
				LawkaOgrodowa_pl
- Zainteresowany 
Raz, że to kwestia nauki i wychowania psa, a dwa że możesz zabezpieczyć same drzewka specjalną siatką, co ochroni je także przed innymi zwierzętami gospodarstwa domowego.

- 
				mikolaj44re
- Początkujący 
Nigdy pies nie powinien być w ogrodzie bo to bardzo przeszkadza ogrodowi

No to nie wpuszczać zwierza i tyle.

My wzięliśmy sobie rok temu w kwietniu labradora małego. Po tym jak wchodził i wyrywał z korzeniami sałatę z ogrodu, nie po złości a w zabawie postanowiliśmy postawić płot.

- 
				Sklep.PlanetGarden
- Początkujący 
Pies w ogrodzie to dosyć uciążliwy temat i chodzi przede wszystkim o drzewka i rośliny które może zniszczyć czy obsikać- wówczas często dochodzi do ich obumierania.

- 
				Alicja Kos
- Początkujący 
Haha, pewnie, niech mieszka w domu. Psom w ogrodzie mówimy NIE!mikolaj44re pisze:Nigdy pies nie powinien być w ogrodzie bo to bardzo przeszkadza ogrodowi

Nie jestem pewna, czy to możliwe. Chyba, że masz  możliwość zrobienia zagrody.

- 
				irek.kozyra
- Początkujący 
Ja po prostu założyłem siatkę wokół roślin na tyle dużą żeby mój pies przez nią nie przeskoczył i każdy jest zadowolony. Swoją siatkę kupowałem na fulo.pl jest tam spory wybór jeśli chodzi o wielkość oczek.

- 
				BioArt ogrody
- Początkujący 
Sam mam 2 psy u siebie w ogrodzie i tylko siatka do osłaniania roślin wchodzi w grę.