Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin?
Moderator: wika001
Re: jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin?
Warto zapoznać się ze zaleceniami uprawowymi. Myślę, że takie informacje będą przydatne zarówno początkującym rolnikom jak i tym zaawansowanym. Wiedza jest ulotna i warto mieć ją pod ręką.
-
- Zainteresowany
Takie środki bardzo często zawierają substancję i chemikalia bardzo szkodliwe dla ludzi. Dlatego pierwszym krokiem ku bezpiecznemu stosowaniu jest na pewno przestrzeganie wszelkich reguł Bhp.
Może Target coś będzie miał - poszukaj, popytaj
oni mają dużo ekologicznych produktów

Gdybym miał już czymś pryskać rośliny, na pewno używałbym do tego grubych, gumowych rękawic, kaloszy, odzieży roboczej (żeby w razie czego nie żałować, że zniszczyłem swoje wyjściowe ciuchy), a na twarz zakładałbym maskę oraz gogle jak do cięcia drewna. Miałem już styczność z silnymi chemikaliami do pielęgnacji roślin, więc wiem, jak trzeba być ostrożnym przy korzystaniu z nich.
tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania
http://www.e-ogrodek.pl/a/srodki-system ... 20193.html
http://www.e-ogrodek.pl/a/srodki-system ... 20193.html
-
- Zainteresowany
Ja w tej kwestii ufam bezgranicznie radzie fachowców przynajmniej mam pewność, że nie jestem oszukiwany.siniak pisze:Co zrobić aby środki ochrony roślin nie zaszkodziły nam ludziom?

-
- Zainteresowany
Jeśli mogę być szczery, to z przyjemnością zdecydowałbym się wraz ze swoją rodziną raz jeszcze na ofertę firmy jaką jest właśnie Ogrody Maskulanis.siniak pisze:Co zrobić aby środki ochrony roślin nie zaszkodziły nam ludziom?
Muszę sprawdzić u siebie.. ostatnio poszukuję sprawdzonego preparatu na szkodniki i nic..joahimmatuszak pisze:Jeśli mogę być szczery, to z przyjemnością zdecydowałbym się wraz ze swoją rodziną raz jeszcze na ofertę firmy jaką jest właśnie Ogrody Maskulanis.siniak pisze:Co zrobić aby środki ochrony roślin nie zaszkodziły nam ludziom?
-
- Początkujący
Najlepiej przy stosowaniu oprysków wyposażyć się w gumowe rękawice, kalosze, jakieś odzienie ochronne i nie wolno zapominać o okularach. Bezpieczeństwo jest najważniejsze

Jeśli masz wątpliwości jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin to wejdź sobie na stronę jakiegokolwiek producenta i on ma obowiązek mieć taką instrukcję dla niewiadomków. Albo na jakąś inną stronę z poradami ogrodniczymi, tam na pewno też będzie jakiś artykuł o stosowaniu ŚOR
Re: Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin?
Ubrania ochronne, gumowe rękawice, kalosze jakaś maseczka na twarz powinny się sprawdzić. Używając opryskiwaczy nie tylko musisz zadbać o skórę ale również o drogi oddechowe. Niestety wielu z nas zapomina o maseczce.
Dużo ciekawych porad co, gdzie i jak stosować znajdziecie w produktach Substral.
Ważne jest tez, żeby wybierać dobre nawozy, przebadane, żeby nie szkodziły rośliną ale też przede wszystkim nam - ludziom. Substral to znana marka nawozów, dobra i cenowo rozsądna myślę.
Ważne jest tez, żeby wybierać dobre nawozy, przebadane, żeby nie szkodziły rośliną ale też przede wszystkim nam - ludziom. Substral to znana marka nawozów, dobra i cenowo rozsądna myślę.
BOB-BUDOWNICZY
Każdy producent środków ochrony roślin ma obowiązek informować o tym w jaki sposób je bezpiecznie stosować. Na stronie Agrecol czy Target znajdziesz takie informacje. Oczywiście zależy to też od tego jaki preparat, jaka substancja aktywna i jaka pora roku.
-
- Początkujący
Hej wiecie coś na temat tego, jakie środki ochrony roślin można mieszać? Czytałam artykuły, ale może macie jeszcze jakieś swoje doświadczenia.
a stosował ktoś z Was grzybobójcze środki ochrony roślin? Nie mam pewności, jak podziałają takie chemiczne środki ochrony roślin....