Żywopłot naturalny
Moderator: wika001
Re: Żywopłot naturalny
Naturalne żywopłoty pięknie się prezentują. Świerk to dobry pomysł, bo tuje często chorują i trudno czasem wyczekać momentu aż wszystkie będą podobnej wielkości.
-
- Początkujący
Z tujami to nie do końca jest tak, że często chorują- to samo można powiedzieć niemal o każdej roślinie czy krzewie, drzewku ozdobnym. To bardziej kwestia tego jaką glebę posiadamy oraz jak dbamy o swój ogród.
-
- Początkujący
Ja również wybrałabym tuje. Nie wymagają tyle pracy i stanowią bardzo ładną osłonę przed wścibskimi spojrzeniami 

Ja mam żywopłot z krzewu Ligustr i polecam, rośnie szybko i gęsto. Ale też od razu powiem żeby nie popełnić takiego błędu jak ja kiedy kupiłem słabe nożyce i trochę poniszczyłem mój żywopłot... Od razu lepiej zainwestować w dobry sprzęt jeśli chcesz mieć ładny żywopłot. Ja mam nożyce Handy NEC 600 i dają rade
Żywopłot nie jest trudny w hodowli.
-
- Aktywny
To zależy z jakich gatunków poskładany. jednak żywopłoty naturalne wymagają minimum pielęgnacji. Przycinania to minimum jak coś rośnie faktycznie krzywo albo uschło. Poza tym na takie nasadzenie najlepsze są gatunki rodzime. Głogi, ligustry, szakłaki, derenie, berberysy. na https://www.podkarpackiesady.pl/11-krzewy-ozdobne jest dużo roślin które można z powodzeniem sadzić i prowadzić w formie żywopłotu.
-
- Początkujący
Jasne, że wszystko zależy od gatunku żywopłotu, aczkolwiek osobiście uważam że powinien znaleźć się w każdym ogrodzie i często pełni również funkcję "ogrodzenia". Wystarczy go jedynie systematycznie przycinać.
Taki żywopłot jest bardzo ciężki w hodowli.
Żywopłoty świetnie się prezentują.
Nie chcialoby mi sie przy tym robic.
My niestety musieliśmy zrezygnować z żywopłotu, fajnie wygląda i jest wygodny ale wymaga bardzo dużo pracy.
Z tujami to nie do końca jest tak, że często chorują- to samo można powiedzieć niemal o każdej roślinie czy krzewie, drzewku ozdobnym. To bardziej kwestia tego jaką glebę posiadamy oraz jak dbamy o swój ogród.
-
- Początkujący
Tutaj pełna zgoda, zdecydowanie najwięcej zależy od rodzaju gleby w naszym ogrodzie oraz od tego jak pielęgnujemy thuje, generalnie nie są one zbyt wymagające, zresztą jeżeli szukacie dobrych drzewek i krzewów to zerknijcie do naszej szkółki 

Ja miałam kiedyś żywopłot z pnączy i byłam z niego bardzo zadowolona. Pod rośliny dałam siatkę z fulo.pl i przez kilka lat spokojnie je utrzymywała