lawenda w donicach
Moderator: wika001
lawenda w donicach
W doniczkach na tarasie mam zasadzoną lawendę. Przed ostatnią zimą odpowiednio ją zabezpieczyłam przed mrozami - a przynajmniej tak mi się wydaje. Teraz, wiosną przycięłam zdrewniałe części, ale niestety nie rosną nowe. Co może być powodem?
Proszę o rady
Proszę o rady
-
cisowianka
- Aktywny

Re: lawenda w donicach
Myślę, że problemem właśnie jest doniczka. Lawenda najlepiej rośnie w gruncie,w pojemnikach się po prostu hmmm męczy.
Możliwe, że przesadzenie do innego podłoża mogłoby pomóc, a przynajmniej sprawdziłabyś kondycję korzenii.
Pamiętaj, że lawenda potrzebuje przepuszczalnej, bardzo zdrenowanej gleby. Jeśli dodatkowo dostarczysz jej wapnia, to nawet w doniczce, lawenda powinna się dobrze trzymać
Powodzenia
Możliwe, że przesadzenie do innego podłoża mogłoby pomóc, a przynajmniej sprawdziłabyś kondycję korzenii.
Pamiętaj, że lawenda potrzebuje przepuszczalnej, bardzo zdrenowanej gleby. Jeśli dodatkowo dostarczysz jej wapnia, to nawet w doniczce, lawenda powinna się dobrze trzymać
Powodzenia
Witam serdecznie, teraz w lidlu można kupić całkiem tanio lawendę w doniczkach.. oni ją reklamują że niby na balkon i w ogóle super ale czy mogę ją potem wkopać normalnie do ogródka i będzie dalej ładnie się rozwijać? bo czytałem że są różne odmiany i teraz nie wiem czy kupować:/
Albo wygodniej zamawiać przez internet, czasem szkoda czasu na bieganie za roślinami, jak można w szybki i tani sposób, dobrej jakości zamówić rośliny. Ja osobiście zamawiam na stronie nasionaswiata.pl
może ją przelałaś, lawenda lubi dość suche podłoże
Trudno zabezpieczyć lawendę w donicach, u mnie w ogrodzie potrafiła wymarznąć nawet w ziemi.
-
Rabarbarek999
- Aktywny

Lawenda potrzebuje słońca i nie znosi przelania. Poza tym gleba powinna być gliniasto-piaszczysta o obojętnym odczynie. Najlepiej kupić na przykład tu https://www.podkarpackiesady.pl/pl/sear ... rl=lawenda i przesadzić do odpowiedniej gleby. Przed zimą można włożyć doniczkę do większego pojemnika wypełnionego torfem oraz przykryć z góry aby nie wymarzła.
Albo własnie isc w kierunku donicowym - zreszta to moim zdaniem moze tez o niebo lepiej wygladac. Jesli spasuje sie chociazby donice z kolorystyka ogrodu, a lawenda bedzie tego kontrastowym dopełnieniem. Sam kupilam w tym roku wysokie donice w salonie agaty w tym stylu https://www.agatameble.pl/akcesoria-i-d ... 9x39x63-cm z żywicy ekologicznej. U mnie ostatecznie stanelo na piwoniach, ale lawenda na przyszly rok jest pierwsza w kolejce 
Moja kobitka zastanawiała się nad lawendą, ale z tego co piszecie, to dość wymagająca roślina. Powiem jej, żeby doczytała jeszcze o pielęgnacji lawendy...
-
Rabarbarek999
- Aktywny

Lawenda potrzebuje przepuszczalnego i zasadowego podłoża. Dobrze jest doniczkę wysypać kamykami wapiennymi. Ziemia zbyt żyzna i mokra, zwięzła jej szkodzi. No i słońce. Lawenda rośnie dobrze tylko w pełnym słońcu. Nawet jak w sklepach kupujesz lawendę to zawsze jet w doniczce. Zresztą kupiłem tą ostatnio https://www.podkarpackiesady.pl/byliny- ... istna.html i w doniczce siedzi większej i nowe puszcza pędy.
Hej, chciałabym zasadzić sobie lawendę w salonie. Uwielbiam jej zapach. Gdzie mogłabym dostać odpowiednie i duże donice do salonu? Tak żeby te rośliny mogły swobodnie rosnąć. Wybór wydaje mi się co najmniej trudny. Co w ogóle sądzicie o takim pomyśle? Robił może ktoś coś podobnego?Będę wdzięczna za wszystkie sugestie, pozdrawiam! 
lawenda to piękny kwiat, niestety kwitnie tylko chwilę, więc jak dla mnie trochę za mało jak na ozdobę ogrodu