Jak dbać o ogród latem?
Moderator: wika001
- 
				Zielono_net
- Początkujący 
Re: Jak dbać o ogród latem?
Dokładnie tak,drzewka należy systematycznie przycinać,tak aby ogród był zawsze zadbany i piękny,to samo dotyczy również trawnika czy żywopłotu jeżeli go posiadamy,z kolei do trawy i drzewek też stosujmy odpowiednie nawozy,wszystkie te artykuły znajdziecie u nas,zapraszamy serdecznie 

Grunt to nie zapomnieć o nawadnianiu. 
Nie mówię, że zraszacz ma być włączony 24h/dobę, bo to też byłoby dla roślin niekorzystne, ale pamiętać o podlewaniu.
Poza tym jak mamy kwiaty o wyjątkowo dużych liściach, to przecierać je z kurzu, żeby nie zakazywać im możliwości fotosyntezy.

Nie mówię, że zraszacz ma być włączony 24h/dobę, bo to też byłoby dla roślin niekorzystne, ale pamiętać o podlewaniu.
Poza tym jak mamy kwiaty o wyjątkowo dużych liściach, to przecierać je z kurzu, żeby nie zakazywać im możliwości fotosyntezy.
Bardzo cenne wskazówki. Ja dodałabym od siebie także pamiętanie o odpowiedniej porze na podlewanie i o nawożeniu.

- 
				TomDrewTarTak
- Aktywny 
Akurat latem jest zdecydowanie najwięcej pracy w naszym ogrodzie,więc warto nie mieć tutaj zaległości,zarówno jeżeli chodzi o przycinanie krzewów jak i koszenie trawy,tak aby potem nie urosła do gigantycznych rozmiarów.

Najlepszy będzie PBM probiominarał, czysty ekologicznie puder o silnym działaniu probiotycznym. Służy on do zaprawiania nasion oraz ochrony systemów korzeniowych i cebulek. Jest wykorzystywany również jako szczepionka doglebowa. Poprzez swoją obecność sprzyja intensywnej kolonizacji szczepów pro biotycznych, co skutkuje wypieraniem pleśni i likwidacją toksyn. Wykazuje swoje pozytywne działanie na polach  jako na przykład zaprawa do nasion soi czy ziemniaków. Niewielki koszt owocuje zaprawą organiczną (na 100 kg soi potrzeba 100 do 200 g PBM). Cena hurtowa netto wynosi 70 zł za kg. Więcej informacji pod numerem telefonu 502 591 511

- 
				Fabryka-Zieleni
- Zainteresowany 
Akurat latem faktycznie pracy w ogrodzie jest najwięcej,ale też z drugiej strony daje nam to ogromną satysfakcję,prawda? W pierwszej kolejności powinniśmy się skupić na odpowiednim i systematycznym nawadnianiu ogrodu,naszych roślin oraz trawnika. To bardzo istotne.

Latem to strasznie dużo pracy. Ja raczej nie mam czasu, dlatego zleciłam pielęgnację ogrodu profesjonalistom. Oni dbają o trawniki i rośliny, kiedy ja jestem na wyjazdach służbowych

- 
				Ogrodnik.Sklep
- Początkujący 
Witam Wszystkich na forum. To właśnie latem jest najwięcej pracy w ogrodzie, ponieważ trzeba zadbać o trawnik, podlewać go i kosić, jak i o pozostałe rośliny, krzewy lub jeżeli posiadamy to warzywa z drzewkami owocowymi. To niewątpliwie czas wytężonej pracy dla każdego ogrodnika.

Lato zbliża się wielkimi krokami  Nawadniać przede wszystkim, kiedy deszcz jest znikomy.
 Nawadniać przede wszystkim, kiedy deszcz jest znikomy.

Nawadniać przede wszystkim, kiedy deszcz jest znikomy.
 Nawadniać przede wszystkim, kiedy deszcz jest znikomy.Re: Jak dbać o ogród latem?
Pełna zgoda, nawadnianie ogrodu to absolutnie kluczowy aspekt, ale poza tym trzeba dbać o każdy krzew i trawnik, regularnie go przycinając i kosząc. W tym celu niezbędne będą nam odpowiednie narzędzia.

- 
				Trawniki-szybko
- Początkujący 
Zgadza się, podstawą jest przycinanie, pielęgnacja krzewów oraz drzewek podczas sezonu letniego, zostaje także koszenie trawy, a dla tych którzy chcą mieć spokój i zarazem piękny trawnik- polecam ten z rolki.

Nad trawnikiem z rolki właśnie się zastanawiam, bo jutro pan ma mi ogródek zaorać, żeby nierówności się pozbyć.  Można ją kłaść cały rok, czy np latem gorzej się przyjmuje?
 Można ją kłaść cały rok, czy np latem gorzej się przyjmuje?
Co do dbania o roślinki - no nie jest to zadanie proste, ale jeśli się odpowiednio do niego podchodzi, to nasze rośliny odwdzięczą się swoim pięknem. U mnie długi czas domowe kwiaty w opłakanej kondycji były, bo ich nie rozumiałam. Ich potrzeb. Ale kupiłam sobie taki monitor do kwiatów Flower-Care , który podaje wilgotność, temperaturę, światło i dzięki temu wiedziałam, że np kwiatek lubiący słoneczne stanowisko nie może stać w przedpokoju bez okna Przestawiłam go i jest piękny
 Przestawiłam go i jest piękny 

Można ją kłaść cały rok, czy np latem gorzej się przyjmuje?
 Można ją kłaść cały rok, czy np latem gorzej się przyjmuje?Co do dbania o roślinki - no nie jest to zadanie proste, ale jeśli się odpowiednio do niego podchodzi, to nasze rośliny odwdzięczą się swoim pięknem. U mnie długi czas domowe kwiaty w opłakanej kondycji były, bo ich nie rozumiałam. Ich potrzeb. Ale kupiłam sobie taki monitor do kwiatów Flower-Care , który podaje wilgotność, temperaturę, światło i dzięki temu wiedziałam, że np kwiatek lubiący słoneczne stanowisko nie może stać w przedpokoju bez okna
Zdecydowanie muszę się podszkolić w tym temacie, ponieważ mam nowy ogród stworzony przez warszawskie-ogrody.pl i muszę wiedzieć, w jaki sposób go pielęgnować. Dostałam już kilka podstawowych rad od firmy, ale wiedzy nigdy za wiele.

Nie wiesz jaki kocioł będzie miał opcje współpracy z panelem pokojowym ecoSTER?

Utrzymanie ogrodu to ciężka sprawa. Zdecydowanie, może skontaktuj się z firmą,która pomoże Tobie w pielęgnacji. Skoro się na tym nie znasz to zasięgnij opinii profesjonalisty