czarny bez

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

saba.solarz
Aktywny
Aktywny
Posty: 259
Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18

czarny bez

Post autor: saba.solarz »

Witam, Co robicie z bzu?ja jedynie spotkałam się z sokami i konfiturami z pewnością jest wiele przetworów które można z niego zrobić, macie jakieś ciekawe przepisy?

Szymon_E
Aktywny
Aktywny
Posty: 201
Rejestracja: 23 lut 2011, 23:50

Re: czarny bez

Post autor: Szymon_E »

Bardzo smaczne są kwiaty czarnego bzu maczane w cieście naleśnikowym i smażone na patelni

Lunatyczka
Aktywny
Aktywny
Posty: 102
Rejestracja: 24 wrz 2011, 13:53

Re: czarny bez

Post autor: Lunatyczka »

Z czarnego bzu można robić także pyszny syrop który dodajemy do ciepłych herbatek szczególnie porą jesienną jak i zimową. Herbatka czy gorący napój z syropem z czarnego bzu działa napotnie stąd też fanatycznie się sprawdza w okresie licznych przeziębień. Zaś latem wybornie smakuje z wodą mineralną. Słyszałam też, ze z czarnego bzu robią nalewki bardzo zacne w smaku jak i wyjątkowe wino. Warto wiedzieć, że kwiaty zbieramy w pełnym rozkwicie.
Przepis na nalewkę:
* 50 dkg cukru
* 50 baldachów czarnego bzu /rozwiniętych/
* 2 limonki
* 1 cytryna
* 1l spirytusu lub mocnej wódki

Kwiaty/nie myć/ włożyć do wyparzonego słoja, poprzekładać plastrami sparzonej cytryny. Z cukru plus 1 l wody ugotować syrop, którym po wystygnięciu zalać kwiaty. Zamknąć i postawić w słońcu na 10 dni. Potrząsać co dwa dni i kontrolować, czy nie kiśnie.
Potem wytworzony nalew przelać przez gazę, dodać spirytus i sok z limonek i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Ponownie przelać przez gazę i pokorkować w butelkach. Odstawić na kilka miesięcy.
Gotowe!

saba.solarz
Aktywny
Aktywny
Posty: 259
Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18

Re: czarny bez

Post autor: saba.solarz »

ostatnio znalazłam przepis na herbatkę z bzu, podobno świetna na przeziebienie...przydałaby mi się teraz taka szczerze mówiąc :)

saba.solarz
Aktywny
Aktywny
Posty: 259
Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18

Re: czarny bez

Post autor: saba.solarz »

ostatnio znalazłam przepis na herbatkę z bzu, podobno świetna na przeziebienie...przydałaby mi się teraz taka szczerze mówiąc :)

Miina
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2017, 13:10

Re: czarny bez

Post autor: Miina »

Bardzo lubię sok z czarnego bzu, jest świetny w okresie przeziębień. Dwie-trzy łyżki dziennie i od razu lepiej :)
Nigdy nie robiłam smażonych kwiatów, ale pora spróbować, bo wygląda to interesująco.

pola.karzynska
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 01 lut 2017, 13:55

Re: czarny bez

Post autor: pola.karzynska »

Jestem amatorką soku z czarnego bzu. Generalnie kocham ciemne owoce, więc każda konfitura i wszystko co możliwe jest dla mnie jak najlepsze !

begs
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 05 lut 2017, 15:37

Re: czarny bez

Post autor: begs »

sok jest bardzo zdrowy, zwalcza gorączkę

Badronkoo
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2017, 0:01

Re: czarny bez

Post autor: Badronkoo »

Mi osobiści bardzo posmakowała nalewka z czarnego bzu, oczywiście swojska ;)

Pentrus
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 98
Rejestracja: 29 sie 2016, 10:05

Re: czarny bez

Post autor: Pentrus »

Czarny bez uwielbiam, bardzo dobra roślina, uwielbiam przetwory z niego robić, jakie kryje w sobie właściwości możecie przeczytać tutaj : https://blog.polskarozasklep.pl/2017/09 ... zarny-bez/ polecam sprawdzić.

karna
Aktywny
Aktywny
Posty: 226
Rejestracja: 13 sie 2015, 13:28

Re: czarny bez

Post autor: karna »

Nalewka to coś wspaniałego. Warto o niej pomyśleć.

irenakwiecien
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2017, 11:41

Re: czarny bez

Post autor: irenakwiecien »

Słyszałam, że czarny bez jest bardzo wartościowym produktem spożywczym. Niestety sama nie do końca wiem w jakiej formie można by go spożywać. Mam na myśli takie sposoby jego przygotowania, które w najmniejszym stopniu powodują utratę cennych składników.

bartekasf
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 15 gru 2017, 13:11

Re: czarny bez

Post autor: bartekasf »

Czarny bez z reguły jest trudny do utrzymania.

AnnaLizyna
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 15 sty 2018, 13:04

Re: czarny bez

Post autor: AnnaLizyna »

Alez skąd! własnie czarny bez jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu. Przecież on rośnie nawet dziko. Moim zdaniem niemal każdy poradzi sobie z uprawą tej rośliny.

MagdaB
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 10 paź 2017, 9:43

Re: czarny bez

Post autor: MagdaB »

A czy można spożywać czarny bez w formie nieprzetworzonej? Boję się, że poddany obróbce termicznej straci swoje najbardziej wartościowe witaminy naturalne.

ODPOWIEDZ