czarny bez
Moderator: wika001
-
- Aktywny
- Posty: 259
- Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18
czarny bez
Witam, Co robicie z bzu?ja jedynie spotkałam się z sokami i konfiturami z pewnością jest wiele przetworów które można z niego zrobić, macie jakieś ciekawe przepisy?
Re: czarny bez
Bardzo smaczne są kwiaty czarnego bzu maczane w cieście naleśnikowym i smażone na patelni
-
- Aktywny
- Posty: 102
- Rejestracja: 24 wrz 2011, 13:53
Re: czarny bez
Z czarnego bzu można robić także pyszny syrop który dodajemy do ciepłych herbatek szczególnie porą jesienną jak i zimową. Herbatka czy gorący napój z syropem z czarnego bzu działa napotnie stąd też fanatycznie się sprawdza w okresie licznych przeziębień. Zaś latem wybornie smakuje z wodą mineralną. Słyszałam też, ze z czarnego bzu robią nalewki bardzo zacne w smaku jak i wyjątkowe wino. Warto wiedzieć, że kwiaty zbieramy w pełnym rozkwicie.
Przepis na nalewkę:
* 50 dkg cukru
* 50 baldachów czarnego bzu /rozwiniętych/
* 2 limonki
* 1 cytryna
* 1l spirytusu lub mocnej wódki
Kwiaty/nie myć/ włożyć do wyparzonego słoja, poprzekładać plastrami sparzonej cytryny. Z cukru plus 1 l wody ugotować syrop, którym po wystygnięciu zalać kwiaty. Zamknąć i postawić w słońcu na 10 dni. Potrząsać co dwa dni i kontrolować, czy nie kiśnie.
Potem wytworzony nalew przelać przez gazę, dodać spirytus i sok z limonek i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Ponownie przelać przez gazę i pokorkować w butelkach. Odstawić na kilka miesięcy.
Gotowe!
Przepis na nalewkę:
* 50 dkg cukru
* 50 baldachów czarnego bzu /rozwiniętych/
* 2 limonki
* 1 cytryna
* 1l spirytusu lub mocnej wódki
Kwiaty/nie myć/ włożyć do wyparzonego słoja, poprzekładać plastrami sparzonej cytryny. Z cukru plus 1 l wody ugotować syrop, którym po wystygnięciu zalać kwiaty. Zamknąć i postawić w słońcu na 10 dni. Potrząsać co dwa dni i kontrolować, czy nie kiśnie.
Potem wytworzony nalew przelać przez gazę, dodać spirytus i sok z limonek i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Ponownie przelać przez gazę i pokorkować w butelkach. Odstawić na kilka miesięcy.
Gotowe!
-
- Aktywny
- Posty: 259
- Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18
Re: czarny bez
ostatnio znalazłam przepis na herbatkę z bzu, podobno świetna na przeziebienie...przydałaby mi się teraz taka szczerze mówiąc 

-
- Aktywny
- Posty: 259
- Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18
Re: czarny bez
ostatnio znalazłam przepis na herbatkę z bzu, podobno świetna na przeziebienie...przydałaby mi się teraz taka szczerze mówiąc 

Re: czarny bez
Bardzo lubię sok z czarnego bzu, jest świetny w okresie przeziębień. Dwie-trzy łyżki dziennie i od razu lepiej 
Nigdy nie robiłam smażonych kwiatów, ale pora spróbować, bo wygląda to interesująco.

Nigdy nie robiłam smażonych kwiatów, ale pora spróbować, bo wygląda to interesująco.
-
- Początkujący
- Posty: 3
- Rejestracja: 01 lut 2017, 13:55
Re: czarny bez
Jestem amatorką soku z czarnego bzu. Generalnie kocham ciemne owoce, więc każda konfitura i wszystko co możliwe jest dla mnie jak najlepsze !
Re: czarny bez
sok jest bardzo zdrowy, zwalcza gorączkę
Re: czarny bez
Mi osobiści bardzo posmakowała nalewka z czarnego bzu, oczywiście swojska 

Re: czarny bez
Czarny bez uwielbiam, bardzo dobra roślina, uwielbiam przetwory z niego robić, jakie kryje w sobie właściwości możecie przeczytać tutaj : https://blog.polskarozasklep.pl/2017/09 ... zarny-bez/ polecam sprawdzić.
Re: czarny bez
Nalewka to coś wspaniałego. Warto o niej pomyśleć.
-
- Początkujący
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 gru 2017, 11:41
Re: czarny bez
Słyszałam, że czarny bez jest bardzo wartościowym produktem spożywczym. Niestety sama nie do końca wiem w jakiej formie można by go spożywać. Mam na myśli takie sposoby jego przygotowania, które w najmniejszym stopniu powodują utratę cennych składników.
Re: czarny bez
Czarny bez z reguły jest trudny do utrzymania.
-
- Początkujący
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 sty 2018, 13:04
Re: czarny bez
Alez skąd! własnie czarny bez jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu. Przecież on rośnie nawet dziko. Moim zdaniem niemal każdy poradzi sobie z uprawą tej rośliny.
Re: czarny bez
A czy można spożywać czarny bez w formie nieprzetworzonej? Boję się, że poddany obróbce termicznej straci swoje najbardziej wartościowe witaminy naturalne.