bambus w domu
Moderator: wika001
bambus w domu
Czy bambusa mogę wsadzić do doniczki z ziemią? dotychczas miałem go w wodzie.
Re: bambus w domu
Ja swojego bambusa wsadziłam do ziemi i muszę przyznac, że całkiem mu tam nieźle. Wypuszcza nowe pędy, więc chyba wszytko z nim w porządku 

Pewnie, że możesz
Tylko pamiętaj żeby dobrać odpowiednią doniczkę. Przede wszystkim musi być ona sporych rozmiarów, żeby korzenie nie musiały się "gnieść". W sklepach czasem ciężko znaleźć porządną doniczkę. Ja mam swój ulubiony sklep w necie: http://www.sklep.hydroponika.pl/Donice/ Mają atrakcyjne ceny, a przy tym szeroki wybór. Można tam dostać naprawdę sporo doniczki 

BOB-BUDOWNICZY
Duże doniczki znajdziesz na tej stronce www.rattanart.pl Są bardzo wytrzymałe a do tego będą pasować do takiego 'bambusowego' klimatu
Ja sama kupowałam i jestem z nich bardzo zadowolona. Można zamówić na miarę.

-
- Początkujący
Ja też muszę pochwalić tę stronkę www.rattanart.pl Zamawiałam u nich donice, później jeszcze meble do ogrodu właśnie z technorattanu i naprawdę są godne polecenia. Przeczekały zimę na zewnątrz a mimo to bardzo dobrze się trzymają. Ja jestem szalenie zadowolona
Mając jakiekolwiek wątpliwości co do jego uprawy najlepiej przeczytać kilka słów o hodowli i pielęgnacji bambusa. Zostaną wyjaśnione wszystkie Wasze wątpliwości 

tak, mój właśnie rośnie w ziemii
-
- Początkujący
Wysadziłam bambus kilka lat temu do gruntu i rośnie jak szalony!
Trudno jest kupić bambusa? Czy w niewielkim mieście w kwiaciarni można spotkać? Uprzejmie proszę o odpowiedzi. Z góry pięknie dziękuję.
- wagner-kasia
- Zainteresowany
A po jakim czasie wsadzaliście go do ziemi?
Przetrwa? Zastanawiam się nad kupnem.
Też nabrałem chęci na bambusa. Rozejrzę sie w swojej okolicy i kupię. Mysle, że będzie bambusowi dobrze.
-
- Zainteresowany
Najpierw poczytaj o jego pielęgnacji oraz o tym jakie warunki należy mu zapewnić aby dobrze się rozwijał i przyjął w ziemi. Można go oczywiście wysadzić do gruntu, istnieje jednak dużą obaw ao to, ze zmarznie.
-
- Początkujący
U mnie właśnie lepiej się sprawdził w ziemi niż w wodzie. Na początku trzymałam go w szklanych wazonach, ale potem zmienianie wody zaczęło mnie denerwować i postanowiłam spróbować hodować go w ziemi. Okazało się, że dla niego była to zmiana jak najbardziej na plus.