Kwiaty do łazienki
Moderator: wika001
-
- Początkujący
Re: Kwiaty do łazienki
storczyki ok ale jeśli nie mam okna to pozostają mi niestety tylko sztuczne:(
no ale sztuczne nie maja juz takiego uroku
A może szukacie baterii łazienkowych? Możecie zajrzeć do sklepu Rea - bateria łazienkowa. Moim zdaniem oferta firmy jest godna polecenia, mają szeroki wybór baterii łazienkowych w atrakcyjnych cenach.
W jasnej łazience ustawimy rośliny światłolubne takie jak np.: bromelie, maranty, krotony, bluszcze, papirusy, draceny czy fikusy. Jasna i wilgotna łazienka to również idealne miejsce do storczyków. Storczyki w takich warunkach nie wymagają specjalnej opieki a odpowiednio nawożone pięknie, obficie i przede wszystkim długo kwitną.
-
- Początkujący
Generalnie czemu nie
Osobiście miałam remont łazienki wymieniłam meble łazienkowe, baterie, wannę generalnie poszło dość kosztownie i kompleksowo, ale nie żałuje ani grosza. Polecam sprawdzić ten sklep można znaleźć tam również fajne uchwyty na których można osadzić kwiatki https://www.lazienkiabc.pl/

-
- Początkujący
Osobiście nie widzę przeszkód.
Storczyki postoją dosyć dlugo i bez światła - najwyzej przestaw je czasem na troche na słońce niech naładują baterie =)
bardzo żaluję, że nie mam okna w łazience. Wiem, ze można kwiaty ciemnolubne wstawiac na parę dni do łazienki a potem znowu je na okno itd, ale nie chce męczyć roślin.
-
- Początkujący
To właśnie storczyki moim zdaniem nie postoją zbyt długo bez odpowiedniego nasłonecznienia, więc musimy o tym pamiętać, poza tym łazienka to specyficzne miejsce gdzie panuje dosyć duża wilgoć, mało która roślina się tam odnajdzie.
Ja mam storczyka i kaktusa 

U mnie kaktusy nie rosną ,gniją od wilgoci w ciągu zimy.Mam dużą łazienkę i dość sporo dużych kwiatów.Każdy kwiat lubiący wilgoć będzie dobry.
Polecam zamię, skrzydłokwiat, figowiec i bluszcz - zwłaszcza ten ostatni u mnie świetnie daje radę. To roślina, ktora w naturalnym warunkach rośnie w cieniu i nie potrzebuje wiele światła + lubi wilgoć. Do tego ładnie się rozrasta i można go ładnie uformować. zamia natomiast to moim zdaniem roślina nieśmiertelna, ktora przetrzyma niemal wszystko 

Hedda22 

Takie kwiaty to coś pięknego 

A nie będzie to dla kwiatów zbyt duże wyzwanie? Łazienka zazwyczaj jest bardziej zaciemniona no i panuje tam wysoka wilgotność.
ale są rośliny, które lubią dużą wilgotność, tylko musi być światło słoneczne