Nawóz pod iglaki
Nawóz pod iglaki
Czy moglibyście mi polecić jakiś dobry nawóz pod iglaki ,ponieważ mam ich kilka w ogrodzie a zauważyłem, że w tym roku słabo rosną.
Re: Nawóz pod iglaki
Iglaki podsypujemy nawozami zakwaszającymi - można użyć do tego celu np: siarczan amonu, ale także udaj się najlepiej do sklepu ogrodniczego i oni doradzą Ci najbardziej optymalny wielkością oraz wydajnością preparat wieloskładnikowy do nawożenia iglaków.
Też słyszałam że najlepiej stosować nawozy w zależności od preferencji glebowych danego gatunku tak więc inny nawóz dla iglaków zasadolubnych - czyli najlepiej użyć nawóz uniwersalny
oraz da iglaków kwasolubnych używa się nawóz zakwaszający to co wyżej wymieniałam np: siarczan amonu.
Też słyszałam że najlepiej stosować nawozy w zależności od preferencji glebowych danego gatunku tak więc inny nawóz dla iglaków zasadolubnych - czyli najlepiej użyć nawóz uniwersalny
oraz da iglaków kwasolubnych używa się nawóz zakwaszający to co wyżej wymieniałam np: siarczan amonu.
Hmm, myślę za nawóz naturalny powinien się lepiej spisać.
odswiężę trochę wątek, bo mam problem tak naprawdę z fytoftorozą na iglakach. Powiedzicie mi jak skutecznie to można zwalczyć?
Najczęściej przyczyną jest zgnilizna korzeni. Trzeba sprawdzić, czy nie stoją w wodzie po prostu. Ja u siebie trochę odkopałem, aby sprawdzić. Specem nie jestem, ale są firmy, które sprawnie ogarniają wykonywanie drenażu ogrodu, aby się pozbyć wody. Doraźnie bardzo dobrym spobem jest zastosowanie takiego środka http://www.substral.pl/srodki-ochrony-r ... ytoftoroza. Firma znana, nie trzeba tłumaczyć. U mnie pomogło. Poczytaj sobie, na stronie są zawarte wszystkie informacje.Michu85 pisze:odswiężę trochę wątek, bo mam problem tak naprawdę z fytoftorozą na iglakach. Powiedzicie mi jak skutecznie to można zwalczyć?
W zeszłym roku zastosowałem https://sklepdlaogrodu.pl/pl/p/Nawoz-do ... g/23062429
W tym roku widać dobre efekty działania tego nawozu, moje iglaki się zgęściły i mają świeżą, żywą barwę. Na ten moment polecam
W tym roku widać dobre efekty działania tego nawozu, moje iglaki się zgęściły i mają świeżą, żywą barwę. Na ten moment polecam