Kolektory słoneczne czy panele fotowoltaiczne?
Moderator: wika001
-
- Aktywny
Kolektory słoneczne czy panele fotowoltaiczne?
Hej! Ostatnio zastanawiam się nad kwestią wybory jednego z dwóch produktów, o które pytam w temacie. Jakie jest Wasze zdanie? Znalazłam strony na których piszą, że jedno i drugie to naprawdę dobra inwestycja i chyba sama się na któreś zdecyduję. Pytanie tylko na które? 

Re: Kolektory słoneczne czy panele fotowoltaiczne?
Takie kolektory są najlepsze, nie psują się i nie są też drogie.
Tylko że w naszym kraju słońca jest mało, więc czy to się na dłuższą metę opłaca?
W Polsce jest już całkiem sporo producentów solarów w dobrym standardzie, z certyfikatami. Znam choćby Sunex. U nich udało mi się kolektory rurowe zamówić na przyzwoitych warunkach. Dają długą gwarancją na swoje produkty, można było się skonsultować, dopytać, akurat trafiłem na bardzo komunikatywnego człowieka w biurze, także sporo mi wytłumaczył co do działania systemu, konserwacji itd.
-
- Początkujący
To bzdura, ze waszym kraju jest mało słońca czego dowodzą chociażby zeszłoroczne wakacyjne upały. Poza tym wszystko zależy od mocy danych kolektorów oraz tego ile osób w domu będzie korzystać np;z ciepłej wody. Każdy szczegół ma znaczenie.
Moim zdaniem lepszym pomysłem będą kolektory słoneczne, obczaj tego bloga: http://blog.chelchowski.pl/2017/05/05/gdzie-zainstalowac-kolektory-sloneczne/ a znajdziesz wiele ciekawych informacji na ich temat, które Cię może przekonają, moim zdaniem warto.
takie kolektory to chyba ciężko dostać. kto ma w tym zakresie jakąś wiedzę?
Wręcz przeciwnie, akurat kolektory łatw dostać, trzeba tylko dowiedziec sie jak wygląda kwestia z ich dofinansowaniem bo możan dzięki temu naprawde sporo zyskać. Może ktoś posiada dodatkową wiedzę w tym temacie?
-
- Zainteresowany
moim zdaniem nadal ciężko dostać w PL panele fotowoltaiczne, jest kilka miejsc tylko, gdzie faktycznie jest to jakościowe. sam instalowałem u siebie w domu, ale sprowadzałem z drugiego końca polski, bo znalazłem oze biomar. eko energia w modzie, ale trzeba się naszukać, żeby znaleźć konkret
Nie zgadzam się, że ciężko dostać panele fotowoltaiczne w Polsce. Warto poszperać i poszukać doświadczonej firmy. Słyszałem dobre opinie o FW Instal nawet od najbliższej rodziny. Montaż, serwis wszystko elegancko, a jaka oszczędność energii elektrycznej 

Na pewno poszukać trzeba, to najpierw, no i rozeznać się lepiej w temacie
Sądzę, że kolektory będą o wiele lepsze i wydajniejsze
Ja jeśli już, wybrałbym zestaw fotowoltaiczny, ale faktycznie rodzi się pytanie czy w Polsce taka instalacja ma sens, bo faktycznie słońca u nas jest nie za dużo. :/
Chyba każda z tych opcji ma swoje wady i zalety.
Czym one się różnią od siebie?