Kupno, czy budowa domu
Moderator: wika001
Kupno, czy budowa domu
Na co wygodniej się zdecydować?
Re: kupno, czy budowa domu
Nie jestem pewny jak sytuacja wygląda w Polsce, jednak w Hiszpanii zupełnie nie opłaca się budować, nieruchomości chodzą tam za grosze
Czym jest to spowodowane?
Przecież są teraz bardzo zadłużeni, kraj mocno podupadł i wiele osób na tym korzysta.
No właśnie kraj podupadł, dlatego chyba trudno się tam żyje
Sprawdźcie sobie Marka ofertę domów segmentowych. Rozwiązanie jest naprawdę godne uwagi.Poza tym plusem na pewno jest cena i ciekawa lokalizacja. Na stronie są szczegóły.
Tyczy się to raczej biznesmenów, zwykli ludzie nie mają tam problemów z życiem na poziomie. nieruchomości w hiszpanii można teraz przykładowo kupić za grosze.
-
- Początkujący
Zdecydowanie bardziej opłaca się budowa.
To już zależy od ilości gotówki, jaką się dysponuje i czasu. Trzeba też wiedzieć, jakie popularne narzędzia domowe, sprzęty i materiały budowlane należy kupić. Przyda się ich całkiem sporo. No i muszą być dobrej jakości, wytrzymałe.
Myślę, że na budowie przydałby się dobry inspektor nadzoru. Warto żeby ktoś pilnował czy proces budowy idzie tak jak powinien.
Myślę, że lepiej wybudować i wiedzieć co się ma. Dobre firmy geodezyjne zrobią Ci pomiary działki i można zaczynać z budową.
Moim zdaniem jednak zakup domu wiąże się ze znacznie mniejszymi kosztami, niż postawienie budynku od podstaw. Niemniej jednak na pewno jeżeli jednak wybierzemy tą drugą opcję, warto zapoznać się z ofertą Kalhyd. Firma ta zajmuje się wykonywaniem różnego rodzaju instalacji, także takich łączących się z odnawialnymi źródłami energii, a dodatkowo z tego co widzę, ma bardzo pochlebne opinie dotychczasowych klientów.
Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnej nieruchomości powinniśmy szczegółowo zapoznać się z MPZP (Miejscowym Planem Zagospodarowania Powierzchni), który jest dostępny do publicznego wglądu w urzędzie gminy lub na jego stronie internetowej.
-
- Początkujący
a co wy na to - nowoczesny dom drewniany nie musi być drogi w budowie?
Myślę, że budowa, bo można mieć wszystko po swojemu. Przyda się hurtownia materiałów budowlanych żeby kupić dobre produkty i można działać.