Zamierające maliny
Moderator: wika001
Zamierające maliny
Dzień Dobry, mam problem z maliną- zamierają pojedyncze pędy i całe krzaki.
Co to za grzyby (bo podobno może być ich kilka) i czym go zwalczyć żeby się nie roznosił po plantacji? Poleci ktoś jakiś skuteczny środek, ale taki, który mnie nie zrujnuje finansowo?
Co to za grzyby (bo podobno może być ich kilka) i czym go zwalczyć żeby się nie roznosił po plantacji? Poleci ktoś jakiś skuteczny środek, ale taki, który mnie nie zrujnuje finansowo?
Re: zamierające maliny
Niestety maliny mają taką przypałość.
-
- Początkujący
Z malinami już tak jest, albo umierają albo rozprzestrzenią się nie miłosiernie...
Żeby się upewnić dokładnie, jakie to grzyby, trzeba zrobić badanie w laboratorium. Ja miałem kupiony stymulator Huwa San, który mój znajomy używa, jako środek biobójczy do dezynfekcji w szklarni na opakowaniu jest napisane, że ma działanie grzybobójcze, poradził mi żeby spróbować u mnie- sam byłem zaskoczony efektami. Podlanie roztworem 50 ml Huwa San na 5l wody zahamowało problem. Zabieg pracochłonny ale skuteczny, cena do przełknięcia ze względu na efekt. Polecam.
A może to niedobór wapnia?
Charakteryzuje się on zahamowaniem wzrostu malin oraz, zamieraniem wierzchołków pędu. Spróbuj zastosować nawóz dolistny np. ActiCal.
Charakteryzuje się on zahamowaniem wzrostu malin oraz, zamieraniem wierzchołków pędu. Spróbuj zastosować nawóz dolistny np. ActiCal.
Faktycznie sytuacja nie jest ciekawa i tutaj polecam preparaty do ochrony czy odbudowy krzewów z mikoryzą, o ich właściwościach poczytacie więcej na naszej stronie, w razie pytań służymy pomocą.
-
- Początkujący
również miałam ten kłopot, próbowałam różnych cudów i porad i nic 

-
- Aktywny
Bo maliny trzeba co roku przecinać i ściółkować, zapewnić im takie warunki jakie mają w naturalnym środowisku , a że pochodzą z lasu to ważna jest ściółka.
Musisz pamiętać, że maliny powinno się przesadzać co parę lat , nawozić co roku i obcinać na jesień, aby dobrze rosły na wiosnę i kwitły, owoce miały. Zła pielęgnacja nie pomoże niestety.
-
- Początkujący
Niestety i u mnie w tym roku wystąpił ten sam problem
-
- Początkujący
To prawda, ale na taki stan rzeczy wpływ może mieć szereg czynników, przesadzałaś wcześniej maliny? Podaj nieco więcej szczegółów abyśmy mogli doradzić coś więcej.
Mi pewien czas temu przerabiała ogród firma i polecali mi zwykły najbardziej skuteczny środek grzybobójczy i on jest mniej więcej ogólny na wiele rodzaji, póki co jeden sezon się sprawdziło także polecam
-
- Początkujący
Najlepiej wstawić zdjęcie bo dzięki temu dowiemy się najwięcej, przyczyn zamierających malin może być co najmniej kilka,.
Aby pokonać tę chorobę konieczne są zarówno odpowiednie zabiegi agrotechniczne, zapobiegające nadmiernemu zawilgoceniu i zagęszczeniu krzewów, a także opryski środkami grzybobójczymi.
-
- Początkujący
Re: Zamierające maliny
Trzeba dobrze dbać o maliny - potrzebują odpowiedniego podłoża i odpowiedniej ilości wilgoci. Ja swoje podlewam florahumusem - nie ma problemów już, że gniją albo mają za sucho.