Mech w ogródku
Moderator: wika001
-
- Aktywny
Mech w ogródku
Po raz pierwszy (po tej zimie) zauważyłam mech na części działki, pod krzakami porzeczek i malin. Co mam z nim zrobić? Co dosypać do ziemi? Z góry dziękuję za pomoc
Re: Mech w ogródku
Ale dlaczego chcesz się go pozbyć?
Jeśli już musisz to naturalnym sposobem jest podważenie mchu i pozbycie się go, po czym należy ziemię spulchnić. Możesz obsypać te miejsca popiołem węgla drzewnego, co powinno bezproblemowo powstrzymać jego ponowny wzrost.
Jeśli już musisz to naturalnym sposobem jest podważenie mchu i pozbycie się go, po czym należy ziemię spulchnić. Możesz obsypać te miejsca popiołem węgla drzewnego, co powinno bezproblemowo powstrzymać jego ponowny wzrost.
możesz to zrobić : mogeton, nawóz anty mech lub kupić siarczan żelaza i zrobi to samo co wszystkie inne:)

-
- Początkujący
Witam z mchem to walka ciągła tak naprawdę. Nie ma preparatu którym psikniesz i juz on cały czas odrasta
No tak żaden preparat nie da rady.
Taki mech ciężko wyhodować.
Wiem z własnego doświadczenia, że mchu nie pokonasz, lepiej go polub ;p
Najlepiej zostawić. Mech wygląda bardzo atrakcyjnie 

-
- Początkujący
Jeśli mech rośnie sobie pod krzaczkami to też go zostawiam, ale kiedy wyrasta mi z kostki to mam go dosyć. Specyfikami ciężko go usunąć więc pozostaje mi ręcznie go usuwanie nożykiem.
U mnie się nie chce utrzymać. A chciałabym mieć do ozdoby.
Ja też zostawiam jako ozdobę 

to rzadko się zdarza
-
- Początkujący
Również moim zdaniem mech w ogrodzie może stanowić dekorację - prawdziwy zielony dywan 

Na mech najlepsze jest żelazo .Są dostępne w małych opakowaniach i dużych 20 kilowych.Rewelacyjnie działa .Jest to jedyny skuteczny środek na mech
-
- Początkujący
najlepszy będzie nawóz typu antymech, odzywi rośliny, a pozbędziesz się mchu