Jak pozbyć się stonki ziemniaczanej?
Moderator: wika001
Jak pozbyć się stonki ziemniaczanej?
Witam pojawiła się u mnie stonka ziemniaczana, pomóżcie co robić?!
-
- Zainteresowany
Re: Jak pozbyć się stonki ziemniaczanej?
A na dużym obszarze występuje?
Pamiętam jak dawno temu, wchodziłam z siostrą w zagonki ziemniaków i zbierałam stonkę do butelek
Dziadek zrobił nam z tego niezłą zabawę, oczywiście z nagrodami i podobno był to najlepszy sposób na pozbycie się tego robactwa
Istnieje wiele specyfików, które zabijają stonkę, ale jak już ją masz to może być ciężko, przede wszystkim ze względu na aspekt ekologiczny.
Slyszałam, że skutecznym, chociaż kontrowersyjnym, sposobem jest cola
tak proszę państwa COLA
słodzony napój gazowany 
Wie ktoś o tym?
Pamiętam jak dawno temu, wchodziłam z siostrą w zagonki ziemniaków i zbierałam stonkę do butelek

Dziadek zrobił nam z tego niezłą zabawę, oczywiście z nagrodami i podobno był to najlepszy sposób na pozbycie się tego robactwa

Istnieje wiele specyfików, które zabijają stonkę, ale jak już ją masz to może być ciężko, przede wszystkim ze względu na aspekt ekologiczny.
Slyszałam, że skutecznym, chociaż kontrowersyjnym, sposobem jest cola

Wie ktoś o tym?
Take it easy 

Hmm o coli jeszcze nie słyszałam, będę musiała sprawdzić:D Natomiast ja używam taki środek na stonki http://www.sklep.mizar.com.pl/actara-25wg-40g-p-97.html i działa jak należy. Ten środek mogę szczerze polecić 

Ciężko będzie, ale da radę, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie produkty.
Trzeba po prostu zjeść wszystkie ziemniaki. Nie ma ziemniaków, nie ma stonki.
-
- Początkujący
Świetny specyfik na niechciane stonki znajdziesz tutaj https://sklepdlaogrodu.pl/pl/p/Decis-Ogrod-15-EW-30-ml-srodek-owadobojczy-zwalczajacy-mszyce-i-stonki-/23062349. Polecam serdecznie 

Sama stonka to jeszcze pikuś, dużo gorsza jest zaraza ziemniaka. Ale zarówno z jednym i z drugim można sobie poradzić za pomocą środków ochronnych, szukaj ich u producentów rozwiązań rolniczych
środki ochronne będą najlepsze tylko naturalne
Jak wynika z waszych doświadczeń - który nawóz na ziemniaki jest najlepszy? ja dalej nie umiem trafic na nic, co byłoby idealne. Polecicie mi coś dobrego? Jeśli macie tez jakiś dobry regulator wzrostu - nie pogardzę