Storczyki i owoce
Moderator: wika001
Re: Storczyki i owoce
Ciekawe, że owoce, a raczej etylen uwalniany przez nie szkodzi storczykom. Ale może to prawda, bo kiedyś oglądałam program w którym mówili, że nie można kłaść razem bananów z jabłkami, bo banany wtedy szybciej dojrzewają.
Ciekawe, że owoce, a raczej etylen uwalniany przez nie szkodzi storczykom. Ale może to prawda, bo kiedyś oglądałam program w którym mówili, że nie można kłaść razem bananów z jabłkami, bo banany wtedy szybciej dojrzewają.
też nie słyszałam o tym
-
- Początkujący
- Kontakt:
banany z jabłkiem nie wolno razem kłaść, ale co do storczyków to się nie zgadzam, a powiedziałabym że wręcz przeciwnie u mnie na parapecie w kuchni mam trzy storczyki a obok są jabłka na stole i storczyki kwitną jak szalone calutki rok 

Uwielbiam storczyki, ale nie bardzo mam je gdzie trzymać. Zastanawiam się nad schodami. Mamy nowe dębowe schody (możecie zobaczyć je tutaj: Holz-Treppen schody drewniane) i fajnie byłoby je poustawiać na nich - są dość szerokie. Pytanie tylko, czy w nocy nikt się nie przewróci....
no właśnie też bym się bała ich tam ustawiać, bardzo prawdopodobne że ktoś przypadkiem może je zrzucić.
storczyki to śliczne kwiaty ale potrzebują odpowiednie pielęgnacji. Koleżanka sobie kiedyś zasadziła, wyglądały pięknie ale że nie przeczytała nawet jak powinno się nimi zajmować to jej zwiędły.
Trzeba przestudiować jednak na necie ja się z nimi obchodzić, bo rzeczywiście łatwo je zmarnować. Trzeba je nawozić, żeby ładnie kwitły, a poza tym uważać z podlewaniem.
www.exclusivedecking.com.pl deska kompozytowa
www.exclusivedecking.com.pl deska kompozytowa
Ciężko w storczykach wyhodować jakieś owoce.
- wagner-kasia
- Zainteresowany
A ja uwielbiam storczyki, ale co kupię nowego, to za jakiś czas pada
Nie wiem dlaczego

To prawda, storczyki należą do moich ulubionych kwiatów i jeżeli będziemy o nie w odpowiedni sposób dbać, to będą cieszyć nasze oko przez długi okres czasu. Pamiętajmy też iż są to dosyć wymagające kwiaty i trzeba im zapewnić optymalna ilość słońca, postawić na parapecie od południowej strony.
Moja babcia uwielbia storczyki. Dostaje je ode mnie co roku na imieniny i ma już całkiem pokaźną kolekcje tych kwiatów. Z moich obserwacji wynika, że dużo dłużej stoją w delikatnie zacienionym miejscu i nie lubią zbyt dużej ilości wody. Warto też kupić taki środek do pryskania na liście. Taki nawóz - wtedy rosną zdrowe i piękne

Ja mam storczyki w każdym oknie , stoją i na słońcu i w półcieniu zależy od jakie strony domu są ustawione i jakoś nigdy nie mam z nimi problemu, Kwitną w każdy warunkach, a o tych owocach to pierwsze słyszę

-
- Aktywny
szczerze mówiąc tez o tym nie słyszałam! A storczyki uprawiam od wielu lat
Fajne wskazówki co do pielęgnacji storczyków znalazłam tutaj: https://fajnyogrod.pl/porady/storczyki- ... -ogrodowe/ Pomimo, że nie wymagają szczególnej troski - warto wiedzieć co zapewnić roślinie, aby zachwycała nasze oko cały rok